Hopp til innhold

Sorry, Mack: Her kommer verdens nordligste bryggeri

Vil selge potens-øl med reinhorn til Japan.

Gründerne bak Slettnes Brug
Foto: Stein-Arild Olaussen

Slettnes Brug er navnet på det nye ølbryggeriet som nå planlegges i Mehamn.

Ølet skal ha lokalt preg, med blant annet multebær, krekling og reinhorn.

Tamrein

Reinhorn virker kanskje bedre på ølsalget enn på potensen.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Litt av ideen vår er å sende noen paller med Slettnes Brug-øl med reinhorn i til Japan. De har fått det for seg at det har en viss potensfremmende virkning.

–Så vi gjør det til en gimmick: Et mørkt, sterkt, kjempegodt øl med litt reinhorn i, forteller Lasse Meholm fra Drøbak. Han , som er gründeren bak ideen.

Lokale råvarer

– Vi forsøke rå bruke lokale råvarer så langt som overhodet mulig, og vi regner med å ha i hvert fall fire ulike øltyper. Mye mørkere enn for eksempel Mack sine pilstyper, mye kraftigere og med rund, fin smak. Vi har også gjort en avtale om produksjon av hvete i Pasvikdalen, sier Meholm

Rett ut på markedet

Meholm har med seg Kjetil Jikiun og Tore Nybø, to av gründerne bak suksessbedriften Nøgne Ø, den største produsenten av spesialøl i Norge.

Dermed har han løst et av de store problemene for nye bryggerier: Å få ølet ut til kundene.

– Vi går rett inn i disttribusjonsapparatet til Nøgne Ø. Omtrent alt det vi produserer i Mehamn, kommer til å bli solgt via dem.

Mack står på sitt

Macks produksjonslokaler i Balsfjord

Macks bryggeri i Balsfjord, to breddegrader sør for Mehamn.

Foto: Jørn Resvoll

Mehamn ligger på 71 grader og 2 minutter nord, to grader nord for Macks eksisterende bryggeri i Nordkjosbotn. Men Mack akter likevel å kalle seg «verdens nordligste bryggeri» også i framtida.

– Vi kommer til å fortsette å bruke vårt slagord, sier administrerende direktør Harald Bredrup. Han viser til at det er planer om mikrobryggeri på Svalbard også.

– Vi kan diskutere definisjon på bryggeri. Vi oppfatter at mikrobryggeri er et mer håndverkspreget bryggeri. Slagordet «verdens nordligste» er ikke noen bærebjelke i det vi driver med, men vi kommer ikke til å endre noe på vår bruk av det, sier Bredrup.

Han ønsker Slettnes Brug velkommen:

– Det er ikke noen direkte konkurranse mellom de industrielle bryggeriene og mikrobryggeriene. Veksten i mikrobryggeriene er bra for hele bransjen og øker interessen for øl.

Kan starte til høsten

Gründerne reiser rundt og jakter på investorer fra i dag, og starter like godt i Mack-byen Tromsø. Hvis de får hentet inn 3 millioner kroner i aksjekapital, kan bryggingen starte til høsten.

Stein Arild Olaussen

Stein Arild Olaussen

Foto: Privat

Daglig leder for Nordkyn Utvikling, Stein-Arild Olaussen, sier bryggeriet i Mehamn vil bli etablert sentralt der Hurtigruta legger til, og skal bli en del av reiselivssatsinga på stedet.

Bryggeriet skal samarbeide med et reiselivsfirma om ølturer.

– Folk skal kunne komme med fly, kjøre på snøskuter ut til Slettnes fyr, få lokal mat og lokalt øl, og fly tilbake. Det har det vært stor interesse for.

Olaussen ser for seg to til fem arbeidsplasser på selve bryggeriet i oppstartfasen, og han tror denne satsinga vil løfte lokalsamfunnet.

– Det er veldig spennedne arbeidsplasser, noe helt utenom det vanlige. Vi tror det har en signaleffekt: Får man etablert noe sånt, er det også mulighet for andre spennende ting. Og det vil være positivt for reiselivet å få nok en attraksjon å vise fram, sier Olaussen.

Mehamn

Bryggeriet kommer sentralt i Mehamn.

Foto: Atle Markeng / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark