Hopp til innhold

OBS-varsel gjør de nye bålreglene ekstra aktuelle - men få kjenner til dem

Martin Tangstad og Matias Norum er to av dem som har blitt fristet til å fyre opp engangsgrillen. Den har de plassert på gresset 20 meter fra havet. Men er det lov?

Martin Tangstad og Matias Norum

Martin Tangstad og Matias Norum har fyrt opp grillen i Telegrafbukta i Tromsø. – Vi har ikke noe godt svar på hvorfor vi har plassert den akkurat her, innrømmer Tagnstad.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Været viser seg fra sin beste side i Nord-Norge for tida, og mandag sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for Troms, Finnmark og Vesterålen på grunn av stor gress- og lyngbrannfare.

Denne kombinasjon gjør bålreglene ekstra aktuelle. I år har de blitt endret, men hverken brannvesenet i Tromsø eller Nord-Troms friluftsråd har inntrykk av at folk har fått med seg dette i så stor grad.

– De tar hensyn til at landet vårt er langstrakt. Jeg er glad for at regelverket har blitt endret, sier Hugo Tingvoll, daglig leder i Nord-Troms friluftsråd.

– På denne tida av året kan det være brannfare på Østlandet, og snø og fuktig klima i nord. Da kunne vi fyrt opp bål med god samvittighet, men nå er situasjonen i Nord-Norge annerledes.

Oppmyket og strengere

Bålforbudet gjelder fortsatt mellom 15. april og 15. september, men reglene har både blitt myket opp og strengere.

Nå gjelder forbudet i all utmark, også ved strender, holmer og nær vann, og det har blitt opp til den enkelte turgåer å avklare om det er brannfare. Er det ikke det, kan man tenne bål – selv midt på sommeren.

Brann og redning ber folk om å vise aktsomhet.

– Det er også viktig at man bruke rent trevirke når man brenner bål, ikke rive- og bygningsmaterialer, sier branninspektør Ståle Madsen i Tromsø Brann og redning.

 Kristin Lorentzen, Elisabeth Barrett og Sandra Wang

Kristin Lorentzen, Elisabeth Barrett og Sandra Wang innrømmer at de ikke kan de nye bålreglene.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Ikke oppdatert

Telegrafbukta i Tromsø ligger badet i sol. Venninnegjengen Kristin Lorentzen, Elisabeth Barrett og Sandra Wang innrømmer at de ikke kan de nye bålreglene.

– Det er vel først rundt sankthans vi begynner å tenke på bålregler, sier de og smiler.

Heller ikke studentene Matias Norum og Martin Tangstad har fått med seg regelendringene.

– Men jeg liker endringene. Skal man tenne bål må man være bevisst på hva som er lov og på omgivelsene. Vindretning har for eksempel mye å si, og at man har muligheten til å slukke fort hvis det skjer noe, sier Lorentzen.

Vanskelig å vurdere

Tangstad og Norum synes også det er bra at de nye bålreglene legger opp til at den enkelte skal vurdere brannfaren selv.

– Men det kommer også litt an på hvem som vurderer det, sier Norum.

Tingvoll har forståelse for at folk kan synes det er vanskelig å vurdere selv når det er trygt å tenne bål.

– Da skal man egentlig ta utgangspunkt i at det er bålforbud. Hvis man i tillegg følger med på varsler om skogbrannfare er man ekstra trygg, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark