NRK Meny
Normal

Norsk og russisk forsvar skal drive antipirat-øvelser

Antipirat-øvelser, bordingsøvelser, søk- og redningsøvelser, skyteøvelser og luftvernøvelser er noe av det som står på timeplanen når russisk og norsk forsvar starter felles øvelse i Barentshavet.

Barentshavet forsvar

Russisk marine trente sammen med norsk marine under øvelsen Pomor 2011 i Barentshavet i mai i fjor.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX

Øvelse Pomor 2012 innledes i dag og vil gjennomføres i perioden 11. til 16. mai i Barentshavet og det nordlige Norskehavet.

Det er en bilateral øvelse mellom Russland og Norge med oppstart i Severomorsk i Russland, hvor 9. mai skal markeres.

– Skal fremme militært samarbeid

Pomor 2011

Første Pomorøvelse ble avholdt med felles seilas mellom Tromsø og Kirkenes i 1994, hvor en russisk fregatt deltok sammen med norske, danske, tyske og canadiske fartøyer.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / SCANPIX

Hensikten med øvelsen er, ifølge forsvaret, å fremme militært samarbeid mellom Norge og Russland innen områder hvor begge nasjoner har felles interesser og målsettinger.

– Øvelsen er en utvikling av øvelsen med samme navn som ble gjennomført i 1994 hvor en russisk fregatt deltok sammen med norske, britiske, nederlandske og amerikanske fartøyer, forklarer forsvaret i en pressemelding.

Øvelsen ble videreført i 2010 med ytterligere øvingsmomenter gjennom et øvingsscenario som strakte seg fra Bergen til Severomorsk.

Skal øve på bording

Årets øvelse gjennomføres i Norskehavet og Barentshavet, og de russiske og norske militære styrkene vil drive antipirat-øvelser, bordingsøvelser, søk- og redningsøvelser, havariøvelser, skyteøvelser og luftvernøvelser, skriver forsvaret.

Russland deltar med jageren Admiral Tsjabanenko, Flanker jagerfly, maritime patruljefly og Helix helikopter. I tillegg vil de stille med slepebåter og markørstyrke fra 61. Marineinfanteribrigade.

Fra norsk side vil fregatten KNM Fridtjof Nansen delta med kystvaktfartøyet KV Senja, Orion maritime patruljefly og F-16 jagerfly. Bordingslag fra Kystjegerkommandoen deltar også.