NRK Meny
Normal

Nordlysturistene setter seg selv og andre i fare

Biler proppfulle av nordlysturister skaper farlige situasjoner på en allerede skummel vei.

NRK-fotograf Harald Albrigtsen laget denne videoen fra Prestvannet midt oppå Tromsøya onsdag denne uken.

NRK-fotograf Harald Albrigtsen laget denne videoen fra Prestvannet midt oppå Tromsøya onsdag denne uken.

Anna Birgitte Fyhn

Anna Birgitte Fyhn med Tromvik i bakgrunnen.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Onsdag kveld var det nydelig nordlys over Tromsø. Anne Birgitte Fyhn var på vei til Tromvik utenfor Tromsø, langs fylkesvei 57. På den mørke, trange veien sto en bil parkert i veiskulderen. Fyhn holdt fartsgrensen på 80 kilometer i timen. Da hun kom kjørende prøvde to nordlysturister å krysse veien like foran bilen.

– Det er ikke moro. Det er en smal vei som knapt nok er dimensjonert for annet enn småbiler. Nordlysturistene velger likevel å stå der det passer dem. Det er en etablert ukultur som har fått utvikle seg, sier Fyhn, som er leder for utviklingslaget i Tromvik.

Fylkesvei 57 til Tromvik er svært utsatt. Den er smal og kronglete. Jevnlig går det skred der som fort kan isolere flere bygder. I forrige uke fikk et vogntog problemer på strekningen, og blokkerte veien i rundt 24 timer.

Fyhn forteller at mange nordlysturister velger å leie bil selv når de er i Tromsø. I jakten på nordlyset er Tromvik et naturlig valg.

– Det er veldig naturskjønne omgivelser her ute, nesten nordlys-high way nummer én, og det vet turistene, men mange av dem tar seg dessverre til rette og tenker ikke på sikkerhet, sier hun.

berging av vogntog på fylkesvei 57 ved Grøtfjord på Kvaløya

Forsvaret måtte hjelpe til for å berge vogntoget som fikk trøbbel på fylkesvei 57 i forrige uke.

Foto: privat

25 biler på én kveld

Et av medlemmene i Facebook-gruppa til Tromvik utviklingslag forteller om totalt 25 biler langs veien onsdag kveld. Noen av dem var fra etablerte turistoperatører.

– Turistoperatørene oppfører seg for bra. De parkerer som regel i utkjøringene og tar hensyn. Utfordringen er turistene som leier biler selv, sier Fyhn.

Hun har blant annet opplevd at turistene setter opp kamerastativene midt i veien. Noen henger en refleksvest på speilene på bilen.

– Men det hjelper ikke så mye når menneskene selv ikke har refleks på seg.

Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Reinert Johnsen, har selv ikke kjennskap til utfordringene i Tromvik.

– Men jeg oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft. Må de stå i veibanen bør de stå en plass de ikke utgjør noen fare i trafikken, sier han.

Vanskelig å få slutt på

Anne Birgitte Fyhn har selv vært i kontakt med politiet angående saken. De hadde da ikke ressurser å sende til Tromvik for å prate med turistene.

– Jeg har full forståelse for det. Men det er begrenset hva vi som enkeltpersoner kan gjøre.

– Hvordan tror du man kan man løse denne utfordringen, da?

– Det er vanskelig å si. Politiet er en mulighet. Ellers kunne kanskje parkeringsetaten tatt seg en tur utover. De kan jo tjene godt med penger på en fin nordlyskveld. Kanskje bilutleierne kan bidra med å minne folk på at de må følge trafikkreglene, men det skal jo egentlig ikke være nødvendig.