Håper «Jakten på nordlyset» selges til utlandet

Nordnorsk reiseliv håper NRK-serier som «Jakten på nordlyset» selges til utlandet. Det kan ka gi god effekt for utviklingen av vinterturismen i nord.

Hilde Bjørkli

Reiselivssjef Hilde Bjørkli i NordNorsk reiseliv sier det er størst potensial for nordlysturisme i utlandet. Hun håper derfor på salg til utlandet av NRK-serien om nordlyset.

Foto: Kai Erik Bull

På jakt etter nordlyset utenfor Alta, viser guide Børre Nilsen fra GLØD Explorer an foran en gruppe turister.

For disse har jakten foreløpig vært resultatløs, men de har fortsatt et håp om å få med seg himmelfenomenet før turen er over.

– Vi har ikke sett noe ennå. Vi har forsøkt å finne det, men det var veldig tett snøvær. Kanskje vi får et nytt forsøk i kveld, sier Diana Oehtsel fra Sveits som er i Alta sammen med mannen sin Thierry Oehtsel.

Nye TV-program fra NRK i nord kan gi stor verdi for reiselivet i landsdelen.
Det mener NordNorsk Reiseliv.
De håper blant annet at programmet "Jakten på nordlyset" blir solgt til utlandet.

Lumley får æren

Nye TV-program fra NRK i nord kan gi stor verdi for reiselivet i landsdelen, mener NordNorsk Reiseliv.

De håper blant annet at programmet «Jakten på nordlyset» blir solgt til utlandet. Det fordi nordlyset begynner å bli stor butikk for reiselivet i Nord-Norge.

Det britiske dokumentarprogrammet «Drømmen om Nordlyset» fra 2008 med skuespiller Joanna Lumley, får mye av æren for dette.

Trykk fra Asia og England

– Når det gjelder gjester i år har Asia og England stått for trykket. Det er spesielt de engelske TV-produksjonene rundt nordlys som har hatt effekt, sier nordlysguide Børre Nilsen for GLØD Explorer i Alta.

Han sier det i nord er Tromsø som fører an når det gjelder tilbud innen nordlystursimen. Selv jobber han fra Alta.

– Alta har nok litt å gå på her. Man kan nok utnytte dette i større grad enn det som er gjort hittil. Blant annet med å få samlet turistinformasjonen på ett sted, mener Nilsen.

Håper på salg til utlandet

NRK har denne jula vist flere programmer om nordlyset og livet her nord. 1,2 millioner TV-seere har fått med seg «Jakten på nordlyset» og «Brøyt i vei». Nordnorsk reiseliv tror dette kan bli gull verdt for vinterturismen til Nord-Norge.

– Det norske markedet er jo vårt største marked generelt. Samtidig er det i utlandet det største potensial ligger. Så vårt håp er at NRk får solgt ihvertfall Jakten på nordlyset-dokumentaren til utlandet, sier reiselivssjef Hilde Bjørkli i NordNorsk reiseliv, Finnmark.

Børre Nilsen er vinterguide for Glød adventures i Alta, og viser turister ut i naturen for å se på nordlyset.

Guide Børre Nilsen i Glød snakker om effekten av tv-serier om blant annet nordlyset.

Opplevelser

Selv om de foreløpig ikke har fått sett nordlyset er de ikke fri for opplevelser. Isfisking i tussmørke er bare en av tingene de får prøve, mens de venter på nordlyset. Og de håper fortsatt på å få et glimt av det magiske lyset.

– Jeg tror vi får se stjernene. Sist vi prøvde var det mange skyer, men jeg tror vi har hellet med oss i dag, sier Thierry Oehtsel.