NRK Meny
Normal

Mer enn tredobling av prisen på gammelt hus

Interessen for et lite, nedslitt småbruk på Selnes i Storfjord har ført til en mer enn tredobling av prisen i en budrunde.

Gammelt hus

Prisen på huset som har sterkt behov for rehabilitering, er mer enn tredoblet i en budrunde.

Foto: SimonsenVogtWiig

Småbruket ligger ute for salg på Finn.no og har en verditakst på 450 000 kroner. Ifølge nettstedet istorfjord.com er det siste budet på 1,55 millioner.

Siden eiendommen ble lagt ut for salg for om lag en måned siden, er det kommet inn 28 bud på den, sier advokat Stian Eriksen i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til iStorfjord.
Søndag kveld sier Eriksen til NRK at det er kommet inn ett bud til og det er på 1,6 millioner.

På finn.no er eiendommen beskrevet slik:

«Stor eiendom med eldre småbruk i Storfjorden. Bygningene fremstår med sterkt behov for vedlikehold og rehabilitering. Området er Rasteby-Selnes, ca. 2 mil fra Oteren retning Furuflaten og ca. 10 mil fra Tromsø. Området har spredt bebyggelse i landlige omgivelser. Det er panoramautsikt over Storfjorden.»

Regulert som bolig

Huset, som er bygd i 1940, er regulert som bolig, men Eriksen utelukker ikke at noen av dem som har budt på huset har tenkt å bruke den som fritidsbolig.

– Men det er jo gjort kjent at den er regulert som bolig, Dersom noen har intensjoner om fritidsbolig, løper de en risiko for at de ikke får tillatelse til omdisponering, sier han til iStorfjord.

Husets bruksareal er på 85 kvadratmeter, og tomta er på hele 527 255 m², eller nesten 530 dekar.

– Ikke bare å ta i bruk som hytte

Ordfører i Storfjord, Knut Jentoft, sier at eventuelle kjøpere må være oppmerksom på at Plan – og bygningsloven regulerer hvorvidt huset kan brukes til fritidseiendom. Om huset er regulert til boligformål, slik dette huset er, er det ikke bare å ta det i bruk som fritidshus.

– Det må søkes om omdisponering, sier han til NRK.

Han kan ikke si om det eventuelt vil bli innvilget en omdisponering dersom kjøper ønsker å bruke den som fritidsbolig.

Knut Jentoft

Storfjord kommune utreder nå om de skal innføre boplikt for å unngå at boliger blir kjøpt opp til fritidsboliger, sier ordfører Knut Jentoft.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Storfjord, som de andre Nord-Troms-kommunene, har stor mangel på boliger, og kommunen utreder nå om de skal innføre boplikt slik Gratangen kommune har gjort.

– Det er et paradoks at det er boligmangel samtidig som det står mange ubebodde hus omkring i kommunen, sier han.

Derfor ønsker politikerne å stramme inn på muligheten til å ta boliger i bruk som fritidshus.

– Det skal bo folk i husan, sier ordfører Knut Jentoft.

Men han føyer til at boligens standard vil bli vurdert i en slik saksbehandling.