NRK Meny
Normal

Politimester mener at Norge bør betale finsk vei

Veistrekningen Kilpisjärvi- Muonio brukes flittig også av nordmenn. – Veien er veldig dårlig og en direkte årsak til trafikkulykker, sier den nord-finske politimesteren Martti Kallio.

Kilpisjärvi

– Det er bare tilfeldigheter som gjør at ingen liv er gått tapt. Vi må snarest mulig få gjort noe med denne veien. Gjerne med økonomisk støtte fra Norge, sier Kallio.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

I fjor var det 50-60 trailere som kjørte utfor på denne finske veistrekningen som grenser til Norge helt i nord.

– Veien er i kritisk dårlig stand, og er en direkte årsak til nesten alle disse trafikkulykkene, sier den nord-finske politimesteren Martti Kallio.

Han håper Norge kan være med på å betale for veiutbygging.

– Det er bare tilfeldigheter som gjør at ingen liv er gått tapt. Vi må snarest mulig få gjort noe med denne veien. Gjerne med økonomisk støtte fra Norge, sier Kallio.

Skal møte norsk regionveisjef i dag

I dag skal regionveisjef Torbjørn Naimak møte blant andre generaldirektøren til Finlands trafikkverk i Alta. Der skal det diskuteres flere saker rundt grenseforbindelser mellom Norge og Finland.

– Vi har samarbeidet med Finland lenge. I fjor lagde vi felles Barents transportplan der Finland også er med. Så samarbeidet fortsetter tett, sier Torbjørn Naimak.

Det er stor norsk trailertrafikk på denne veistrekningen.

– Bruker man litt bondevett, burde det jo være mulig å få støtte fra Norge til forbedring av veien. Norge får jo stort økonomisk utbytte av å bruke den.

Martti Kallio

Den nord-finske politimesteren Martti Kallio (t.v) håper Norge kan være med å finansiere den finske veien, så den blir bedre å kjøre på.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Kilpisjärvi-Palojoensuu hovedåre for transport av norsk fisk i Troms

Regionveisjef Thorbjørn Naimak bekrefter at utredningsarbeidet for denne veistrekningen er i gang.

– Norge og Finland har i felleskap søkt midler fra Northern Dimension Partnership on Transport og Logistics for å få støtte til planlegging og utredning av forbindelsen fra Muonio eller Palojoensuu, mot grensen Skibotn og mot Alta i Finnmark, sier Naimak.

Regionvegsjef Torbjørn Naimak

Regionveisjef Thorbjørn Naimak bekrefter at utredningsarbeidet for denne veistrekningen er i gang.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Foreløpig har man ikke fått noen midler til dette.

Skal diskutere utviklingen

– De to viktigste transportørene for fisk og annet gods her oppe er over Kilpis og over Kivilompolo. Det er mye norsk fisk som skal komme fersk til markedet i Europa, sier Naimak.

–Kan det være aktuelt for Norge å gå inn og støtte veiutbygging i Finland?

– Foreløpig har det ikke vært aktuelt, den vanlige EU-formen er at hvert land dekker sitt hvis man ikke får finansiering utenfra, for eksempel gjennom EU. Men vi skal jo diskutere hvordan vi skal utvikle disse korridorene. Vi på norsk side har jo startet en omfattende opprusting på veien fra Skibotn og mot grensa, sier regionveisjef Torbjørn Naimak til NRK.