Hopp til innhold

Jakter hjerterom og husrom

Ikke en eneste familie i Tromsø vil være vertsfamilie for utenlandske ungdommer i år. Men mange vil sende sine egne barn til vertsfamilier i andre land.

Familiefoto

Denne vertsfamilien oppfordrer andre til å ta sjansen. Fra venstre: Borgar Hirsti, Ingeborg Hirsti, Eva Hirsti, Pablo Diaz Rabuco og Reidar Østgård.

Foto: Privat

I år har det vært svært vanskelig å skaffe vertsfamilier til utvekslingselever som kommer til Norge.

I Tromsø pleier det vanligvis å være en fire-fem utvekslingsstudenter fra utvekslingsorganisasjonen AFS (American Field Service), men i år er det ingen familier som har meldt seg som vertsfamilie.

– Kan være tilfeldigheter

Marit Grønskei

Generalsekretær i AFS, Marit Grønskei, er sikker på at det finnes mange svært godt egnede vertsfamilier i Tromsø.

Foto: AFS

Marit Grønskei, som er generalsekretær i AFS Norge, tror det kan være tilfeldigheter som gjør at ingen har meldt seg akkurat i Tromsø.

– Det kan være alt fra at folk ikke har hørt om oss, funnet oss, eller at organisasjonen vår ikke har vært synlig nok i Tromsø. Vi ser jo også på landsbasis at det har vært vanskelig å finne familier i år, sier Grønskei.

– Tromsø stikker seg ut i Nord-Norge for øvrig. Det er derfor vi er litt overrasket. Den nordnorske gjestfriheten er jo veldig kjent, og vi har så god erfaring med flotte familier fra regionen.

På landsbasis mangler organisasjonen mellom 10 og 20 vertsfamilier i Norge.

Datter til Argentina, fikk gutt fra Chile

Da Ragnhild Hirsti fra Tromsø var utvekslingsstudent i Argentina, hadde familien hennes samtidig en gutt fra Chile boende hos seg mens hun var borte.

– Det syntes familien min var kjempeartig! Særlig lillesøsteren min syntes det var stor stas, forteller Hirsti.

Selv var hun på utveksling i byen Iguazo i Argentina, for å lære seg et nytt språk og bli kjent med en helt ny kultur på videregående.

Ragnhild Hirsti

RAgnhild Hirsti reiste til Argentina for å lære seg et nytt språk og bli kjent med en helt ny kultur på videregående.

Foto: Privat

– Det var en helt fantastisk opplevelse, men også litt skummelt når man er så ung. Du får utfordret dine synspunkter på ting og får nye opplevelser i et helt annet land, sier Hirsti.

– Familien min kunne gjerne tenkt seg å ha en utvekslingsstudent igjen en gang, for det var en veldig fin opplevelse, sier Hirsti.

Mange vil dra ut

Flere tusen sender sine barn på utveksling fra Norge, men bare noen hundre tar i mot.

Det er frivillig å være vertsfamilie selv om man sender sine barn på utveksling, men Marit Grønskei kunne ønsket seg at flere familier også sa ja til å ta imot en ungdom her.

– Det vi ser for tiden er at fler og fler ønsker å reise ut, men det å ta i mot i Norge, da har vi av og til mange forskjellige grunner til at det ikke blir noe av. Mange er kanskje redd for å ta i mot noen, og har prestasjonsangst.

Mange ønsker seg til nord

– For å være en vertsfamilie, så åpner du opp hjemmet ditt, hverdagen din, og livet ditt til en ungdom fra et annet land. Og byr på det som er hverdag, og det samfunnet og det livet vi lever. Og deler gleder og sorger, og familie og venner, med denne ungdommen i et år.

Grønskei forteller at mange ser på Nord-Norge som eksotisk og ønsker seg hit.

– Og vi ser det at de som har vært vertsfamilie ofte snakker veldig varmt om opplevelsen.

Også Ragnhild Hirsti avslutter varmt om utvekslingsopplevelsen:

– Tenkt over at det finnes helt andre ting enn hva vi er vant til. Jeg er blitt mye mer åpen og ikke minst sulten på mer. Jeg vil reise over hele verden nå.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark