Lang liste problemer

LOs Sommerpatrulje har opplevd mye rart på ungdommers sommerjobber i Troms og Finnmark.

LOs sommerpatrulje
Foto: Jenny Duesund / NRK

I all hovedsak går det meste slik det skal, men det finnes graverende unntak, forteller ungdomssekretær i Troms, Audun Christoffersen.

- I år har vi vært borte i alt fra det vi trur er sosial dumping, usaklige oppsigelser og seksuell trakassering. Lista bare fortsetter, vi har dekt hele spekteret av problemer som kan oppstå i arbeidslivet, forteller Christoffersen.

Arbeidstilsynet koblet inn

Christoffersen sier han og resten av LOs sommerpatrulje rett og slett ble sjokkert over det de møtte ute i arbeidslivet til ungdommene. Tilfellene er rapportert inn til Arbeidstilsynet som vil følge opp sakene.

- Det er ikke mange tilfeller, men det er ikke hvert år vi finner et helt spekter som vi har gjort i år. En usaklig oppsigelse og seksuell trakasering er alvorlig og tilfeller vi ikke liker å se, sier Christoffersen.

Alta på topp

LO i Finnmark har for det meste hatt bare positive opplevelser, forteller ungdomssekretær Kai Sørensen. Noen kommuner pekte seg ut, både på godt og vondt.

- Det er Alta som kommer best ut med at over 90 prosent av de vi har prata med har det helt topp i jobben sin. Kommunen som skuffer mest er Hammerfest hvor over halvparten av bedriftene vi snakket med ikke hadde alt på stell, sier Sørensen.

Fysisk angrepet

Det verste tilfellet var da en kioskeier gikk til fysisk angrep under en av kontrollene i Tromsø.

- Vi har vært borti flere bedrifter i Tromsø som slett ikke ønsker oss velkommen. Vi har ett eksempel der en arbeidsgiver gikk til fysisk angrep på journalister vi hadde med oss fra avisa "Tromsø". Kioskeieren prøvde å dra fra dem både kamera og notisblokk, mens andre plasser er vi blitt blankt avvist, avslutter Audun Christoffersen.