Hopp til innhold

Lager vampyrserie til 100 millioner kroner: – Det blir stort og magisk

Tre norske ungdommer har hovedroller i storproduksjonen «Nattens arvinger». TV-serien handler om vampyrer på 1880-tallet som danner egen vampyrskole om bord i et skip som tar dem over hele Europa. Prislapp: 100 millioner kroner.

Nattens arvinger

«Nattens arvinger» er en samarbeidsproduksjon mellom NRK, tyske NDR og nederlandske MPO og er blant annet spilt inn i Lyngen i Nord-Troms. Her er skuespillerne Anastasia Martin (t.v.), Lena Kvitvik, Mina Fuglesteg Dale og Ines Høysæter Asserson (t.h) under innspillingen.

Fantasyinteresserte ungdommer kan glede seg til høsten på NRK1.

Nylig ble innspillingen av «Nattens arvinger», en stor internasjonal vampyrserie for ungdom, avsluttet i Lyngen i Nord-Troms. Serien følger fem europeiske vampyrklaner som står i fare for å bli utryddet, både av menneskene og av selveste Dracula.

Produksjonen er et samarbeid mellom norsk, nederlandsk og tysk fjernsyn, og har flere norske ungdommer i sentrale roller.

Skole for unge vampyrer

– Det handler om vampyrklanene på 1800-tallet. Tidligere har de kjempet mot hverandre, men nå må de gå sammen for å overleve. Derfor lager de en skole for de yngre, forteller 16-åringen Mina Fuglesteg Dale fra Fredrikstad, eller Fanny av Dracas, som hun heter i serien.

Siden sommeren 2018 har hun og resten av staben vært innom både Latvia, Kroatia og nå Lyngen for å spille inn «Nattens arvinger», en vampyrserie på 26 episoder, fordelt på to sesonger.

Se klipp fra serien:

I 107 innspillingsdager har de gått med kapper og stålblåe kontaktlinser for å bli så vampyrlike som mulig.

– Jeg syns det er kult med vampyrer, jeg har alltid likt dem. Før brukte jeg å se på The Vampire Diaries og andre vampyrserier, så det er veldig kult å få spille i en serie selv, sier Ines Høysæter Asserson, som spiller Fannys lillesøster Inger av Dracas.

Skuespillerveteranen Eindride Eidsvold – til daglig å finne ved Nationaltheatret – mener vampyrer er fascinerende skapninger, fordi de er skumle, fordi de kommer om natten og fordi de vil noe ondt.

– Men det som er litt morsomt her (i denne serien, journ anm.), er at man kanskje vil få oppleve vampyrer som ikke bare er grusomme, men som også er redde eller vennlige. Litt som i den svenske filmen «La den rette komme inn». Der var det med en usedvanlig sympatisk vampyr, som drepte på en sympatisk måte, sier Eidsvold, som er en av fem norske skuespillere i serien.

Nattens arvinger

– Det er morsomt når vi har spilt inn på offentlige steder, og går forbi mennesker som ikke skjønner hvorfor vi har så ekstremt blåe øyne. Det passer veldig godt til vampyrlooken, sier Ulrik William Græsli, eller Lars av Dracas, som han heter i serien. Bilde er av skuespillerne Ulrik William Græsli (t.v), Ines Høysæter Asserson og Mina Fuglesteg Dale.

Nordlyset har hemmelig rolle

Etter det NRK kjenner til, så har også nordlyset en sentral plass i serien, men på hvilken måte holdes særdeles tett til brystet av både skuespillere og produsenter. Skuespilleren Lena Jacobsen Kvitvik fra Svolvær sier det slik:

– Selv om jeg har vokst opp med det, er det like magisk hver gang å se nordlyset, sier Lena Jacobsen

– Men kan vi si at nordlyset har en plass i serien?

– Ja, det kan vi si.

– På hvilken måte da?

– Det kan jeg ikke si! Bare se serien, så finner dere ut av det, forteller en smilende Kvitvik, som er en av fem norske skuespillere i serien. Resten av skuespillerstaben er fra Tyskland, Italia, Irland, England, Nederland og Belgia, noe som også betyr at seriens hovedspråk er engelsk. Men de norske vampyrene snakker norsk seg imellom, de tyske tysk osv.

– Viser det råeste Norge har å by på

«Nattens arvinger» er en samarbeidsproduksjon mellom NRK, tyske NDR og nederlandske AVROTROS. Totalt har vampyrserien for ungdom en prislapp på mer 100 millioner norske kroner.

Det er ikke tull, jeg får frysninger på ryggen når du sier det (nevner beløpet, journ anm.). Det er skikkelig bra, for det satses for lite på den målgruppa, sier linjeprodusent Petter Onstad Løkke i Maipo film, som produserer serien for NRK.

– Dere har vært i både Latvia og Kroatia for å spille inn serien. Hvorfor la dere også turen innom Lyngen?

Vi ville vise fram det råeste Norge har å by på. Det skal stort og magisk når vi kommer til Norge i sesong 2. Vi fant Lyngen, som var perfekt, sier Petter Onstad Løkke.

Siluetten av mennesker løpende på en kirkegård
Foto: Maipo Film

Flere nyheter fra Troms og Finnmark