Kulturministeren: – Vi skal bli bedre til å få turistene til å legge igjen penger

Et eget råd skal gjøre Norge bedre til å få turister til å komme til landet for å oppleve kunst, idrett og kultur.

Kulturministeren med rådsmedlemmer kultur og reiseliv

Kulturministeren med rådsmedlemmer for utvikling av reiseliv og kultur

Foto: Martin Mortensen / NRK

To av medlemmene i rådet har kulturminister Linda Hofstad Helleland hentet fra Troms. De to er direktør for Festspillene i Nord-Norge, Maria Utsi og leder av Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal.

– Hensikten er å få flere arbeidsplasser innenfor disse feltene, sier kulturministeren til NRK under sitt besøk i Harstad denne uka.

Hun vil ha utvikla reiselivsprodukter som kan gi turister fra hele verden nye opplevelser innen norsk idrett, kunst og kultur.

De to rådsmedlemmene fra Troms er de beste til å kunne koble reiseliv og kultur, mener Helleland. På hvert sitt område har de en unik kompetansebakgrunn.

Rådet skal gi innspill til regjeringa på politikk knytta til samarbeid mellom reiseliv, kunst og kulturfeltet og idretten.

– Det de kan få til kan gjøre at turister, fra for eksempel Kina og USA, kan komme hit og få opplevelser og legge igjen penger, som skaper nye arbeidsplasser, sier hun.

Toppen av blomsterbuketten

Leder av Troms idrettskrets, Knut Bjørklund er ikke tvil om rådsmedlemmenes kompetanse, men han synes ikke at kulturministerens valg av de to til rådet er spesielt godt.

– Det er veldig lett å velge folk som stikker ut øverst av blomsterbuketten, for å si det slik. Jeg er sikker på at vi kunne finne fram til folk som har minst like god kompetanse for å skape slike arbeidsplasser, sier Knut Bjørklund.

Han legger til at det uansett er viktig at de lytter til det nettverket de har for å få innspill hvordan nye arbeidsplasser kan skape innen dette samspillet.

– Jeg er nok tatt ut som rådsmedlem på bakgrunn av min lange erfaring innen festival og kunstfeltet vil være viktig i et slikt arbeid, sier Maria Utsi.

Hun er opptatt at de skal komme med forslag om gode opplevelses- og reiselivsprodukter som er knytta til moderne kunstuttrykk som finnes i dag,

– Ikke alt trenger å være vi skal vise turister trenger å være knytta til våre gamle tradisjoner.

Utålmodig kulturminister

– Regjeringa har skyhøye ambisjoner om at vi skal bli mye bedre på å komme fra hele verden og oppleve ikke bare fjord og fjell, men også den flotte kunsten og kulturen vi har og da er disse folka her de rette, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.