NRK Meny
Normal

Krysser fingrene for lærerstreik

Dersom det blir streik i Alta, blir undervisninga lagt ned, muntlig eksamen blir avlyst, og sommerferien starter før planen.

Streik kan stoppe muntlig eksamen

Skoleelever i Alta kan få sommerferie tidligere enn planlagt, dersom det blir streik blant lærerne.

Det er siste øving på pensum før elevene på Alta videregående skole må opp til eksamen. Men med litt flaks kan de få seg en tidlig sommerferie. Mandag kan nemlig lærerne være i streik. Elevene er bare glad til for å slippe muntlig eksamen.

– Jeg syns det høres ganske lurt ut. Da blir det mindre eksamen, og mer tid til andre ting, sier skoleelev Ida Tapio

– For min del er muntlig eksamen veldig skremmende. Da har man ikke bøker med seg, og må huske alt i hodet, sier Tone Bromak.

Alta er først ut

En streik blant lærere og sykepleiere fører til stengte skoler og et dårligere helsetilbud. Alta er den første kommunen i Nord-Norge som blir tatt ut i en eventuell streik.

– Vi er uenige i forhold til lønn. KS har tilbudt oss 3,1 prosent, men vi ønsker å rekruttere og beholde kunnskapsrike folk med høyere utdanning, og da må vi være konkurransedyktige på lønn, sier leder for Unio i Alta, Anette Berger.

Får fullgodt vitnemål

Selv om elever ved Alta videregående skole ikke skulle få tatt sine muntlige eksamener, får de likevel lov til å avslutte tre års skolegang på vanlig måte.

– De vil få et fullgodt vitnemål, fordi det er utenforliggende årsaker til at eksamen ikke er gjennomført etter reglene, sier fungerende rektor ved Alta videregående skole, Ann Kristin Strøm.