NRK Meny
Normal

I desember selges drikke tilsvarende 3.629 liter ren alkohol. I timen.

I løpet av de omtrent tre minuttene det tar å lese denne artikkelen, vil det selges drikkevarer tilsvarende 181 liter ren alkohol.

Siden oktober har Veiledningssenteret i Nord-Norge merket en kraftig økning i antall henvendelser fra pårørende av rusavhengige. 
Foreldre og barn ber oftere om hjelp før jul, på grunn av økt alkoholbruk.

Foto: Kai Erik Bull

På vinmonopolet går flaskene unna i høy fart: de rekker så vidt å fylle på hyllene ettersom de tømmes.

– Vi har problemer med å fylle opp hyllene etter hvert som folk tar. Det er mange hender som tar ned og ikke så mange som fyller. Man skulle ikke tro det var bare for de to helligdagene, sier butikksjef i Alta Kjell Jensen, om mengden som selges.

Like høy som Galdhøpiggen

AV-OG-TIL er en kampanjeorganisasjon for alkovett, og har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier på grunn av kampanjene deres for å få folk til å tenke over alkoholforbruket sammen med barn.

Kampanjeorganisasjonen foreller at vi i desember kjøper drikkevarer som tilsvarer 3.629 liter ren alkohol i timen. I videoen bygges en isskulptur med tilsvarende mengde vann.

Sjekk ut hvor stor skulpturen ble:

Dersom de skulle laget en skulptur som representerer forbruket i hele desember, ville skulpturen blitt like høy som Galdhøpiggen.

Mange gruer seg

Desember er den måneden vi drikker mest, og festen har sin bakside. Lenge før julelysene er tent har mange rukket å grue seg lenge, og en rekke av de kommer til Veiledningssenteret for pårørende i Nord-Norge.

– Fra oktober av så har vi merket en økning, og mye av det har dreid seg om bekymringer inn mot julen. Fra oktober og frem til nå har vi hatt nærmere 200 samtaler, sier daglig leder Grete Sætermo Rugland.

Føler seg utrygge

Kari Randen og gutt

Kari Randen er daglig leder i AV-OG-TIL, og sier at det kan være forvirrende og skremmende for barn når foreldrene drikker alkohol.

Foto: AV-OG-TIL

Så langt i år har det vært mer enn 800 samtaler bare i Nord-Norge, og stadig flere tar kontakt når jula nærmer seg, også på telefon gjennom høytida.

– Det er jo fordi at med julen så er det for mange mye alkohol inne i bildet, dette gjør mange utrygge, spesielt barn og unge, når voksne nyter alkohol og forandrer oss, sier Rugland.

I en tidligere sak meldte NRK at Folkehelseinstituttet har estimert at rundt 90.000 barn til enhver tid bor i hjem med alkoholmisbruk, og at ifølge Statens institutt for rusmiddelforsking er det opp mot 150.000 barn og unge under 18 år som bor sammen med foreldre med et risikofylt alkoholkonsum.