NRK Meny
Normal

Her har de bare to lister å velge mellom i valget

Torsken kommune i Troms har bare to lister å velge mellom under mandagens kommunevalg.

Torsken kommune

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er de eneste mulige listene å stemme på for innbyggerne i Torsken kommune.

Foto: Arild Moe / NRK

Valglogo

– Det er jo helt «forfær» at vi bare har to lister. Vi har jo hatt flere, men nå er det lite å velge mellom. Unge velgere i kommunen vil kanskje ha større spekter av lister, men vi gamlinger har gjort opp meningen vår for over 50 år siden, sier en kvinne NRK pratet med på matbutikken i Gryllefjord.

Som en av elleve kommuner i hele landet har innbyggerne i Torsken bare mulighet til å stemme på to lister. Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Hans Peder Pedersen

Varaordfører Hans Peder Pedersen (Sp).

Foto: Arild Moe / NRK

Varaordfører i kommunen, og også tidligere ordfører for Senterpartiet, Hans Peder Pedersen, tror ikke det går ut over lokaldemokratiet å bare ha to valg. Han mener det i en så liten kommune mest er et personvalg.

– Vi får ta det som et tegn på at folk har vært fornøyd med utviklingen som har vært i kommunen. Det var noen som prøvde å stille et par lister i tillegg, men de kom ikke så langt. En del av disse har dukket opp på vår liste, sier toppkandidaten for Sp.

Venter på storkommune

Fred Flakstad

Ordfører Fred Flakstad (Ap).

Foto: Arild Moe / NRK

Ordfører i kommunen, Fred Flakstad (Ap), innrømmer at det kan virke litt lite med to lister.

– Det kan være to årsaker til det. Det ene er at folket er fornøyd med kommunens tjenester, for ofte dannes det jo lister hvis det er uenighet i en kommune. Det kan også være at folk ikke engasjerer seg, sier Flakstad.

Men også kommunereformen kan være skyld i antall lister i kommunen, tror ordføreren.

– Det kan være tegn på at folk tenker i de baner at det vil bli en ny storkommune til neste valg, og at det da ikke er behov for lister i Torsken kommune i framtiden, sier han.

Hva synes innbyggerne i kommunen?

I Torsken kommune har de bare to lister å velge mellom.