NRK Meny
Normal

Har ventet på rullestolheis i over ti år

Det er ti år siden Aurora Fokus Kino i Tromsø åpnet, uten rullestolheis. Pengene til en slik heis ble gitt for tre år siden. Fortsatt er ingenting gjort.

Kinosal

Personer i rullestol kan ikke gå på kino i Tromsø uten hjelp.

Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX

– Vi måtte bytte saksbehandler, og det første beklageligvis til at prosessen stoppet opp. I høst har vi fått i gang prosessen på nytt, og vi har fått ferdig et nytt anbudsgrunnlag som vi går ut med i januar, sier kommunaldirektør Oddgeir Albertsen.

Det er Tromsø kommune som leier ut lokalene og som har ansvar for å bygge en trappeheis som kan få rullestolbrukere ut i tilfelle brann.

I 2008 ble rullestolbrukere nektet adgang til kinoen.

Allerede i 2011 sa den gang byråd for finans, Line Fusdahl, seg enig i at det hadde tatt for lang tid med det de kalte brannheisen. Pengene var bevilget, det kom tilbud og det var bare uker om å gjøre.

Nå er det snart 2015 og de som ikke kan bevege seg uten hjelp får ikke se årets julefilmer.

– For dårlig

– Vi har jo forståelse for at når bygge først er laget, så er det vanskelig å gjøre forandringer, men det er likevel for dårlig at det ikke er kommet en heis på plass ennå, sier Reidar Christensen, leder for Funksjonshemmedes fellesforbund i Tromsø kommune.

Siden 2009 har det vært krav til at alle bygg skal være tilgjengelig for alle.

Reidar Christensen mener vi har blitt flinkere til å ta hensyn til de med nedsatte funksjonsevner når vi bygger nytt. Han forteller at de ikke har vært involvert i den nye anbudsprosessen for rullestolheisen på kinoen i Tromsø.

– Vi savner fortsatt å bli involvert tidlig i prosessene. På den måten kunne vi nok unngått en del utfordringer under eller etter byggingen, sier han.

Oddgeir Albertsen i kommunen håper en heis kan være på plass før sommeren i 2015.

– Det krever selvfølgelig at vi kommer i mål raskt, så vi kan begynne å bygge, men vi tror å håper den skal være på plass i løpet av første halvår til neste år, sier han.