NRK Meny
Normal

Gjentar suksessen med gratis levering av metallskrot

Har du metallskrot du vil bli kvitt, har du muligheten nå, i alle fall hvis du bor i Harstad kommune.

Skrotnisseprosjektet

Dette er bare et eksempel på hva du kan levere inn av metallskrot.

Foto: Fylkesmannen i Troms

Sitter du med en gammel bil, sykler, takrenner, maskiner, sparker, eller noe annet der hovedbestanddelene er jern eller metall. Eller elektronisk eller elektrisk avfall som komfyr, vaskemaskiner eller datamaskiner du vil bli kvitt, og bor i Harstad, kan du levere det inn, helt gratis.

Mellom 5. og 11. juni vil kommunen ha ni innsamlingspunkt på ni utvalgte steder.

– Det var en utrolig populært da vi gjennomførte det i 2013 og 2015, sier miljøkonsulent i Harstad kommune, Tyra Meisinger Saudland og vi har fått flere henvendelser fra folk som ønsker en lignende aksjon også i år. Derfor har vi valgt å videreføre det.

Tyra Meisinger Saudland

I 2015 ble det samlet inn 160 tonn metallskrap i Harstad. Tyra Meisinger Saudland, miljørådgiver i kommunen håper på minst like mye i år.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Skrotnisseprosjektet

Innsamlingsaksjonen var opprinnelig en regional satsing, finansiert av skjønnsmidler fra fylkesmannen i Troms, det så kalte "Skrotnisseprosjektet" og ble gjennomført i en tre års periode, sist i 2015.

– De siste årene har skjønnsmidlene gått til andre satsingsområder, sier miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Troms, Evy Jørgensen. Etter at "Skrotnisseprosjektet" var ferdig har pengene blitt brukt til kommunereformen, og nå til digitaliseringen i kommunene.

Samlet inn 4000 tonn skrot: – Mengden er uventet stor

I løpet av årene prosjektet ble gjennomført ble det samlet inn enorme mengder skrot. Bare i Harstad ble det i 2013 samlet inn litt over 90 tonn metallskrap, og i 2016 ble det samlet inn så mye som 160 tonn metallskrap.

– Vi håper på å få lignende tall også i år, sier miljørådgiveren i Harstad kommune.

Hvorfor er dette så viktig?

– Problemet er at når man har denne typen avfall stående, inneholder de gjerne en del miljøfarlige stoffer, f.eks. hvis man har et bilvrak eller maskiner, også gamle kjøleskap. Hvis dette blir stående lenge kan det over tid lekke ut i grunnen og forurense naturen. Derfor er det viktig å få fjernet denne typen avfall.

Evy Jørgensen

Evy Jørgensen, miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Troms, syns det er strålende at Harstad kommune viderefører innsamlingsaksjonen av metallskrap.

Foto: Trine Lise S. Helgerud / Fylkersmannen i Troms

Og miljøverndirektøren hos Fylkesmannen setter stor pris på initiativet til Harstad kommune.

– Jeg synes det er kjempeflott, sier Evy Jørgensen, Harstad kommune hadde et stort prosjekt sammen med de andre kommunene i Sør-Troms, det er flott at de ikke gir seg.