Hopp til innhold

Gikt kan skyldes virus

Forskere i Tromsø har snart funnet årsaken til slitasjegikt.

Sykdommen kan skyldes en bakterie eller et virus, og ikke slitasje som en til nå har trodd. Nå skal det brukes over 20 millioner kroner i forskning, som igjen kan gi mange mennesker et bedre liv.

Svært sikker

-Vi har gjort en oppdagelse som tilsier at det kan være et virus eller en bakterie som er årsaken til slitasjegikten. Grunnlaget for oppdagelsen er en stor undersøkelse som vi fikk resultater på i mars, og man er nesten 90 prosent sikker på at sykdommen forårsakes av en bakterie eller et virus, sier styreleder i selskapet Orthogenics, Karl-Johan Jakola.

Godt samarbeid

-Det er en kombinasjon mellom to fagområder, noe som man er veldig flik til her i Tromsø, som har gjort slik at man har funnet frem til dette, sier Jakola.

-Første året skal vi dokumentere at dette faktisk er årsaken til slitasjegikt. Samtidig som vi skal utvikle en prototype på det diagnostistiske verktøyet. Dette vil revolusjonere den diagnostiske delen med å karakterisere sykdommen, forteller Jakola.

Tung diagnostikk i dag

I dag når man skal diagnostisere slitasjegikt må sykdommen være langt fremskredet. Man må ta røntgen og gå inn med inngrep. Det tar 3-6 uker før man får resultatet, og det koster omlag 10.000 kroner. Med vårt nye verktøy tar man bare ta en sprøyteprøve og man får svar alerede etter tre dager - til halvparten av kostnadene, sier Jakola.

Lettere hverdag

Slitasjegikt er den fjerde største folkesykdommen i den vestlige verden. Nå kan altså hverdagen bli menneskene som er eller kommer til å bli rammet.

- For det første kan en behandle personene på et svært tidlig stadium. I dag er behandlingsmetodene slik at man bare gir smertestillende for å dempe smertene. Hvis nå lykkes med forskningen våre kan man også gi antibiotikabehandling slik at en kan stoppe sykdommen i langt tidligere stadium, og man slipper mye av lidelsene, forteller Jakola.

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark