Giævers flydrøm blir TV-dokumentar

NRKs nettserie om Ola Giæver fra Lyngen og hans drøm om å starte et flyselskap blir TV-dokumentar.

Ola Giæver har startet eget flyselskap

NRKs Helga Bones og Marita Andersen har fulgt Ola Giæver tett, og lager nå TV om eventyreren fra Troms.

Foto: TOM BENJAMINSEN / ITROMSØ

I hele høst har NRK fulgt Giæver og hans nyoppstartede flyselskap FlyViking tett, og laget en dokumentarserie på nett – «Giæver på egne vinger». Nå er serien redigert om til TV-format, og sendes torsdag kveld på NRK 1.

Ola O.K. Giæver jr. er velkjent i flykretser. Han jobbet som pilot i Widerøe i 33 år før han ble oppsagt. Han er en av Nord-Norges rikeste menn, og eier blant annet store deler av hjembygda Lyngseidet i Troms.

– Nettserien ble godt mottatt, og er en god historie om en ganske unorsk person som går mot strømmen, sier Tone Lein, programsjef i NRK Nord-Norge.

– Dette er en god «kjerringa mot strømmen»-historie, legger Lein til.

Nettserie om flyselskap-gründeren Ola Giæver fra Lyngen i Troms.

Her første episode fra nettserien om Ola Giæver.

Vil knekke et flymonopol

Den erfarne flykapteinen fra Lyngen havnet i klammeri med Widerøe etter at en kollega hadde fått sparken. I saken vitnet Giæver mot sin arbeidsgiver. Han ble selv oppsagt av flyselskapet i mai 2014. Han saksøkte Widerøe fordi han mente oppsigelsen var usaklig. Det endte i en rettssak som Giæver til slutt tapte.

For om lag ett år siden ble det kjent at den tidligere flykapteinen hadde startet et nytt flyselskap, FlyViking, og leaset et fly i Dash 8 103-serien i Canada. Selv spyttet han inn 40 millioner kroner i selskapet.

Målet var å starte flyruter i Nord-Norge i konkurranse med andre flyselskaper, og med base i Tromsø.

Blant annet ville han ta opp konkurransen mot Widerøe på en del av kortbanerutene i Lofoten og Finnmark. Han ville knekke et monopol Widerøe har hatt i 50 år.

Nylig ble kjent at han tapte denne kampen, og Widerøe vant alle kortbanerutene i Nord-Norge.

Begrunnelsen fra Samferdselsdepartementet var at selskapet ikke har en gyldig lisens som dekker operasjonene spesifisert i tilbudet.

Gir ikke opp

– Vi har masse strekninger vi kan fly, sa Ola Giæver til NRK nylig.

Programsjef i NRK Nord-Norge, Tone Lein, er fornøyd med at Giævers historie nå blir tv-dokumentar.

– Vi ønsker å få flest mulig historier fra vår landsdel ut til hele befolkningen. Så klokken 22:30 torsdag 5. januar er det bare å benke seg foran fjernsynet for å bli bedre kjent med gründeren som følger sin drøm om eget flyselskap, sier Lein.