NRK Meny
Normal

Fryktet det verste da dattera ikke ringte etter jordskjelvet i Nepal

Arnold Hansen fra Grovfjord i Troms hadde noen fæle timer etter det store jordskjelvet i Nepal. Dattera Guri Anne Hansen er i området for å bestige Mount Everest, og han kom ikke i kontakt med henne før flere timer etter raset.

Guri Anne Hansen

Guri Anne Hansen måtte løpe for livet da det gikk snø- og jordras etter jordskjelvet i Nepal. Hun og følget slapp med skrekken, det gjorde også faren Arnold hjemme i Troms.

Foto: Privat

–Det var bekymringsfullt for å si det mildt, jeg ble rett og slett redd, sier Arnold Hansen når NRK snakker med han. Da har det gått vel to timer siden han snakket med Guri Anne på satellitt-telefon fra basen i Loboche East.

Måtte flykte fra raset

Sammen med Tromsværingene Pål Tande og Siv Karstad har Guri Anne mål om å bestige Mont Everest. Pål Tande lå på basen deres i Loboche med forkjølelse da raset gikk, mens Siv og Guri Anne var på vei ned fra Loboche East, en topp på rundt 6100 meter.

Guri Anne Hansen

Guri Anne Hansen er en svært ivrig toppturentusiast. Dette bildet er hentet fra Instagram-profilen hennes hvor hun deler bilder fra sine mange turer.

Foto: Privat

– De måtte løpe for livet fordi jordskjelvet utløste jord- og snøskred, men de fikk gjemt seg bak det hun beskrev som kampstener, forteller Arnold. På bloggen til Siv Karstad har hun fått oppdatert at raset ikke nådde helt frem til der de var, men at en av veggen på lodgen i kampen der Pål Tande var, ble ødelagt. Ingen har likevel blitt skadet, og de opplyser at heller ikke noen av familiene til sherpaene har blitt skadet.

Ekkel usikkerhet

Hjemme i Troms visste derimot ikke Arnold noe annet enn det han leste i avisene, nemlig at jordskjelvet i Nepal hadde ført til en rekke jord- og snøras rundt Mont Everest. Da ikke Guri Anne tok kontakt slik han hadde forventet meldte de ekle følelsene seg. For å spare satellitt-telefonen er den avslått når de ikke bruker den, dermed kom han ikke gjennom der. Og heller ikke Utentriksdepartementet hadde fått noen beskjeder.

– Jeg ringte UD, men de hadde bare fått informasjon om en annen norsk ekspedisjon, og de hadde klart seg fint, sier han. Dermed var lettelsen stor da hun endelig ringte.

– De hadde hatt nok med seg selv en tid forklarte hun, fordi det kom flere skjelv, sier Hansen.

Utstyr kan ha blitt ødelagt

Hva som nå skjer med den videre ekspedisjonen til gjengen fra Troms er enda uklart. Ifølge Arnold Hansen avhenger det blant annet av hva som har skjedd med utstyret deres

– De har utstyr i to camper på vei opp til toppen av Mount Everest, og de er nok avhengig av å eventuelt finne dette ustyret for å kunne fortsette, sier Arnold. Og NRK har fått bekreftet at både camp 1 og 2 opp til toppen av verdens høyeste fjell er tatt av skredene.

Arnold Hansen oppdaterer bloggen til Guri Anne når hun ikke er på nett ute å ekspedisjon. I 20 måneder før avreise fra Tromsø hadde de tre planlagt turen.