NRK Meny
Normal

Friidrettstalenter føler seg tvunget til å flytte sørover

Manglende hall for friidrett i nord gjør det nesten umulig å bli en bedre friidrettsutøver, sier Rachel Myhre Hunstad. Nå flytter hun og Sigrid Semmingsen sørover for å satse.

Rachel Myhre Hundstad

Rachel Myhre Hunstad begynner på friidrettslinja ved Steinkjer videregående skole. Hun skal fortsette å konkurrere for Kvæfjord IL, men skal trene sammen med Steinkjer Friidrettsklubb.

Foto: Privat

Friidrettstalentet Rachel Myhre Hunstad – som har spesialisert seg på øvelsene hekk, lengde, tresteg og høyde – synes ikke det er gode nok treningsfasiliteter i Nord-Norge for å satse.

Hun flytter derfor til Steinkjer, for å satse på friidrett og gå på skole der.

– Det er det mye bedre treningsfasiliteter for å kunne å kunne bli en bedre friidrettsutøver der. Vinteren her oppe er jo så lang, og jeg har ikke mulighet å trene ordentlig friidrett innendørs her, sier Hunstad.

Mangler fasiliteter

Sigrid Semmingsen

Sigrid Semmingsen fra Kårvikhamn tilhører klubben BUL Oslo.

Foto: Privat

Sigrid Semmingsen (21) er et annet nordnorsk friidrettstalent som har gjort det samme.

Semmingsen er et av Norges største talenter på 400 meter og 400 meter hekk.

For litt over et år siden pakket hun sammen, og flyttet til Oslo for å satse videre.

– Jeg flyttet fordi jeg ville utvikle meg videre som friidrettsutøver, og ta noen steg som jeg følte jeg ikke kunne ta her i Tromsø. Mye på grunn av fasiliteten som mangler her, og for et bedre treningsmiljø, sier Semmingsen.

– Ganske utrolig

Semmingsen har klare meninger på hva som burde vært gjort for å få bedre treningsvilkår, og gjennom det dermed også bedret treningsmiljøet i Troms.

– Det hadde hatt masse å si hvis de bygget en hall. Jeg synes egentlig det er ganske utrolig at Nord-Norge ikke har en egen friidrettshall. Det hadde for det første gjort det mulig å trene året rundt. Jeg tror også en slik hall hadde gjort noe med miljøet. Det ville gjort at flere blir i Nord-Norge, og flere begynte med friidrett.

Det sier Myhre Hunstad seg enig i.

– Det er ikke mulighet til få trent ordentlig friidrett om vinteren fordi det ikke finnes en hall her. Det gjør det nesten umulig å bli en bedre friidrettsutøver, sier hun.

Ingen planer om bygging av hall

Leder i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, er enig i at forholdene ikke er gode nok, og synes det smerter at talentene flytter fra regionen.

– Det har de fullstendig rett i. Vi mangler slike anlegg i hele Troms. Da vil det være sånn at talentene forlater etter hvert, og det er veldig synd, sier han.

Bjørklund sier at det per nå ikke er noen planer for en friidrettshall i Troms i nærmeste fremtid.

– Jeg synes det er utrolig synd. Det var som sagt veldig avgjørende for at jeg personlig flyttet. Jeg tror det er slik for mange andre også, og jeg tror en hall ville hatt veldig mye å si for friidretten i nord, sier Semmingsen.