NRK Meny
Normal

Fremstiller samer som sjuskete

Turister tror samer er fattige, etter å ha sett sameutstillingen på Norsk Folkemuseum.

Turister fra Sør-Korea, som i dag besøkte Norsk Folkemuseums sameutstilling, trodde samene var et fattig folk. Grunnen er at utstillingen er i svært dårlig stand. Lavvuen som er oppstilt på museets utendørs utstilling er hullete og har begynt å råtne.

Forfall

– Norsk Folkemuseum i Oslo gir inntrykk av at samene er sjuskete og at de ikke bryr seg om å ta vare på sine ting, sier karasjokkvinnen Brita Kåven. Hun ble svært opprørt etter å ha besøkt museet i sommer.  

– Lavvoen er stygg, skitten og ser ut som den skal falle sammen når som helst. Og den sørsamiske torvgammen er nedgrodd og forfallen. Kontrasten til de godt vedlikeholdte bygningene som viser den norske kulturen, er grell når man sammenligner med den falleferdige samiske utendørs-utstillingen,  sier Kåven.

Museet vedgår dårlig vedlikehold

Kåven er bekymret for at turister ikke vil reise nordover til samiske områder når de får inntrykk av at samer er sjuskete. Konservator Leif Pareli, som har ansvaret for den samiske utstillingen på folkemuseet, er enig i at den samiske utstillingen burde vært bedre vedlikeholdt.

Museet vil nå sette den samiske utstilling i bedre stand og reparere det som måtte være ødelagt.