Normal

Frank og Flipper fant tonen

Frank Wøhni har hatt hytte i Ramfjord i over ti år, men aldri hatt så spesielle lekekamerater som han hadde på søndag.

DELFIN leker seg i Ramfjord

Frank Wøhni fikk seg en overraskelse da han sto opp søndag morgen. I Ramfjorden utenfor hytta var en gjeng delfiner i fri lek.

Frank Wøhni

Frank Wøhni på hytta i Ramfjord.

Foto: Privat

– Da jeg sto opp på søndagsmorgenen så jeg at det plasket godt i fjorden. Det var fem-seks delfiner som hoppet og styrte rundt i vannet, forteller Frank Wøhni.

– Ikke noe jeg forventet

I løpet av sine mer enn ti år som hytteeier i Ramfjord har han opplevd niser i fjorden, men aldri lekne delfiner av dette slaget.

– Jeg bestemte meg for å ta ut båten. De var ikke akkurat skremt, men lekte og styrte rundt meg i rundt et kvarter. Det var veldig morsomt. Absolutt ikke noe jeg forventet å få oppleve, sier Wøhni.

Audun Rikardsen, professor i Arktisk marinbiologi ved UiT Norges arktiske universitet sier at delfinen vi ser på videoen er en kvitnos, også kjent som springer, og at det sannsynligvis er snakk om en ung kvitnos.

– Individer som hopper kan se ut som om det er et relativt ungt dyr, trolig en ung dame som gjør seg litt til for båten, sier Rikardsen.

Flørter med båter

Oppførselen vi ser på videoen i toppen av saken er typisk for denne arten, ifølge Rikardsen.

– De er ofte veldig lekne og «surfer» ofte på baubølgene til større båter og kvalen på filmen er leken og «flørter» med båten. Jeg har selv opplevd dette flere ganger.

Han forteller at det ikke er uvanlig at den tar turen inn i fjorden.

– Det er ikke uvanlig at slike kommer inn i fjordene. Da er de hovedsakelig på fisk. De opptrer ofte i familiegrupper, og kan bevege seg raskt over store områder, sier han.

– Arten holder til i Nord-Atlanteren. I Norge holder den til fra Nordsjøen og helt opp til Barentshavet, både i åpent hav og periodevis i fjordene, legger han til.