Flyttet spøkelser Werners gravemaskin?

Fem anleggsarbeidere opplevde uforklarlige ting da en bunkers ble gravd opp i Lakselv sentrum . En låst gravemaskin på 40 tonn skal ha flyttet på seg.

Gravemaskin Lakselv Werner

NRK var tilfeldigvis og lagde reportasje om bombefunn da bunkersene ble gravd opp i 2008.

Foto: Kai-Erik Bull

Det er avisa Ságat som gjennom flere reportasjer har beskrevet mystiske hendelser i sentrum av Lakselv i Porsanger kommune.

På Torgsenteret til tettstedet skal flere arbeidere ha sett mystiske skikkelser,og i tillegg opplevd uforklarlige ting.

Dodører som blir sparket igjen. Toaletter som trekkes ned uten at noen er tilstede, og porter som går igjen uten en logisk forklaring.

Flyttet på gravemaskinen

Werner Solstrand

Her er Werner Solstrand i gravemaskinen som på mystisk vis flyttet på seg.

Foto: Kai-Erik Bull

De ansatte på senteret forteller at alt startet da en bunkers fra andre verdenskrig ble gravd opp sommeren 2008.

Werner Solstrand er anleggsarbeider i SP Maskin AS, og ledet oppgravingen av rundt 30-40 bunkerser i Porsanger. Han gravde også opp bunkersen i sentrum, et oppdrag som ble alt annet enn normalt.

– Vi følte oss ikke vel i den bunkersen der. Det var akkurat som om noen iakttok oss mens vi holdt på, men vi så aldri noen. Om det var lyst eller mørkt så var det på samme måte, og da vi gikk ned dit var det kaldt. Hele arbeidslaget på fem mann fikk gåsehud da vi holdt på, sier Solstrand.

Video Bomberydding Porsanger 2008

NRK lagde reportasje om bombefunn under utgravingen i 2008.

Foto: Nyhetsspiller

Maskinføreren forteller at han ikke tror på spøkelser, men at han aldri har opplevd noe lignende. Spesielt én episode skal ha vært svært ubehaglig.

– Vi parkerte gravemaskinene om kvelden, og lot dem stå der til neste dag. Flere maskinførere sa at maskinene deres ikke sto i samme stilling da de kom på jobb dagen etter. Først flirte jeg bare av det og trodde ikke noe på det.

Nøkkelen lå over 60 mil unna

Men latteren til den erfarne maskinføreren stilnet etter hvert.

– En dag parkerte jeg selv på en helt spesiell måte, med maskinen vendt bort fra bunkersen. Da vi kom tilbake om morgenen hadde jeg nøkkelen i lomma, slik at ingen skulle holde ap med meg. Da var maskinen svingt rundt og sto med graveutstyret oppe på kanten av bunkersen. Det er helt uforklarlig, for det skal ikke gå an at maskinen beveger seg sånn.

– For du hadde nøkkelen i lomma hele tiden?

– Ja.

– Så ingen kunne vært inne i maskinen?

– Nei, det går ikke an. Vi hadde bare ett sett nøkler. Det andre settet hang over 60 mil unna i Harstad, sier han.

Arbeidere ba om å bli omplassert

I dag har Solstrand fått det på avstand, men husker det enda som en ubehalig opplevesel

– Det var ingenting morsomt å holde på der nede. Vi hadde faktisk folk som ba om få andre plasser å jobbe på grunn av ubehaget, blant annet en maskinfører. Vi var fire, fem mann som holdt på der nede, og dette ubehaget opplevde vi alle sammen.

– Dere fjernet altså 40 bunkere i området, opplevde dere det samme de andre plassene?

– Nei, ikke med noen andre bunkere. Det var kun den ved sagat der vi følte oss iakttatt. Det var ingenting med de andre bunkere. Vi tok som sagt en 30-40 bunkere der, men det var ingen følelser ved de andre bunkersene.

– Og vi var alle glad da arbeidet var ferdig, avslutter han.

Bunkersutgraving i Porsanger.

NRK lagde reportasje om bombefunn under utgravingen i 2008.

Foto: Kai-Erik Bull