NRK Meny
Normal

Passasjer etter uventet landing: – Oksygenet virket ikke

Et fly på vei fra Alta til Kreta måtte gjøre en ekstraordinær landing i Athen da en mann i 60-årene fikk et illebefinnende ombord.

Athens international airport

Flyplassen i Athen hvor flyet måtte nødlande i natt.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Et charterfly på vei fra Alta til Kreta måtte i tretiden i natt lande i Athen, etter at en passasjer ble syk og mistet bevisstheten om bord.

Helsepersonell fra Norge var tilfeldigvis med på flyet, og ga førstehjelp samt stabiliserte mannen mens crew og passasjerer på flyet fra Aegean ble tilskuere, skriver Nordlys.no.

Karen Marit Utsi som jobber som sykepleier i Alta var en av dem som hjalp til med mannen, sammen med tidligere kollega Frank Andersen.

– Jeg ble vekt av en medpassasjer da det ble ropt etter helsepersonell. Da jeg kom bort til pasienten satt han i sete med Frank Andersen til stede.

La ikke merke til førstehjelpsskrin

Utsi fikk ikke med seg mye av hvordan de kabinansatte forholdt seg til situasjonen

– Vi som hjalp til hadde mest fokus på pasienten med de få hjelpemidlene man hadde. Det eneste jeg kan bemerke er at vi ba om å få oksygen. Vi fikk oksygen, men det var ikke noe som virket, sier Utsi.

Utsi la ikke merke til noe førstehjelpsskrin, men forteller at Andersen hadde med seg en del medisinsk utstyr som de kunne bruke.

Har opplæring i førstehjelp

Helen Begby

Informasjonssjef i Apollo Helen Begby.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Informasjonssjef i Apollo Helen Begby vet foreløpig ikke hvordan det går med passasjeren. Hun påpeker at kabinansatte har opplæring i førstehjelp.

– Alle som jobber om bord i flyet er utdannet innen førstehjelp. Når det er helsepersonell om bord i flyet, vil det være naturlig at de overlater førstehjelpen til fagpersonalet. Men alle som jobber om bord er godt trente til å gi førstehjelp, sier Begby.

Flyet skal ha seks oksygenbeholdere om bord ifølge Begby. To av disse skal denne passasjeren ha fått. Hun vet ikke hva som er grunnen til at oksygenbeholderen helsepersonellet fikk ikke fungerte.

– Denne flytypen skal alltid ha seks om bord, sier hun.

Kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet sier alle fly skal ha førstehjelpsutstyr om bord.

– Det utstyret er likt det man finner hjemme. Passasjerfly med 30 seter eller mer skal være utstyr med et såkalt doctors kit. Dette er et skrin som kun skal brukes av helsepersonell, sier Kvarum.