Hopp til innhold

Fjerner norsk laks fra menyen

- Uetisk å servere, mener norsk hotelleier etter å ha sett Brennpunkt.

Torbjørn Nymo, eier av Rundhaug Gjestegård og Bardufoss hotell
Foto: NRK/Marit Garfjeld

I en svensk dokumentar, som ble sendt på NRK1 tirsdag, kom det frem at det går med 2,5 kilo villfisk for å produsere ett kilo oppdrettslaks, og at fõret kommer fra overfiskede fiskearter.

- Vi har jo trodd at norsk laks er et miljøriktig produkt, men dokumentaren fortalte en ganske annen historie. Det vil vi ikke være med på, sier Torjørn Nymo som eier Rundhaug Gjestegård og Bardufoss Hotell i Troms.

I dag fjernet han norsk laks fra hotellets menyer.

- Er bærekraftig

Administrerende direktør i Eksportutvalget for fisk (EFF), Terje Martinussen, mener dette er å overreagere.

- Det brukes de samme prinsippene i Norge for forvaltning for fõrfisk som matfisk. Norge er også anerkjent og i front internasjonalt når det gjelder å forvalte bestanden. Vår påstand er at norsk oppdretts- og fiskerinæring absolutt er bærekraftig.

- Dokumentér bærekraftighet

Hotelleieren mener EFF bør dokumentere og motbevise påstandene i TV-dokumentaren gjennom for.eks. sporing.

- Vi forholder oss til det som fremkom i dokumentaren og vil inntil videre ikke delta i det som fremstår som miljøkriminalitet. Oppstår det endringer i den informasjonen vi fikk, så skal vi se på saken på nytt, sier Nymo.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark