Hopp til innhold

Fikk prøve seg som smed på Kvenfolkets dag

– Jeg holder på å smi en spiker, forteller 11 år gamle Ainel Mellem Somby.

Ainel Mellem Somby fikk smaken på smedyrket

11 år gamle Ainel Mellem Somby fikk smaken på smedyrket på Kvenfolkets dag i Nordreisa, her sammen med museumsformidler Hans E. Olsen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Lørdag fikk han prøve seg på markeringen av Kvenfolkets dag i Nordreisa da Halti kvenkultursenter hadde satt opp en provisorisk "smie" utenfor sentret.

Kultursenteret arrangerte "Kvensk lørdag".

– På Halti skal vi ha en åpen lørdag hver måned der flere formidlingsenheter går sammen om et program og nå passet det å ha det i dag siden det var Kvensfolkets dag for et par dager siden, sier daglig leder Pål Vegard Eriksen.

Inne i utstillingslokalene har rundt tretti personer møtt opp.

– Da ønsker jeg hjertelig velkommen til Halti kvenkultursenter, sier formidler Kristin Mellem til publikum før hun starter en omvisning i utstillingen.

Gamle finske postiller var vanlig å ha de kvenske familier.

Gamle finske pastiller var vanlig å ha de kvenske familier.

Foto: Laila Lanes / NRK

I anledning dagen har de fått låne en del kvenske gjenstander og stilt dem ut i lokalene der lyngshestutstillingen vanligvis står. Blant annet har de fått låne gamle bord og stoler, komager, som også ble brukt av kvener, og redskaper for snekkerarbeid, for smedarbeid og annet.

– Og her har vi to huspostiller, på finsk begge to, sier Kristin og viser fram en av montrene.

Mer optimisme nå enn før

Museumsformidler Kristin Mellem ser optimistisk på det å jobbe med kvensk kultur.

Daglig leder Pål Vegard Eriksen og museumsformidler Kristin Mellem er fornøyd med at det er blitt

Daglig leder Pål Vegard Eriksen og museumsformidler Kristin Mellem er fornøyd med at det er blitt lettere å formidle den kvenske historien og kulturen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg opplever at man får mer respons nå enn før, folk har en mening, de er orientert og de er mer interessert, sier hun.

Hun mener ting har forandret seg på bare noen år.

– Hvis man var et sted der det var mest samiske folk og man tok opp det kvenske, så merket man at det kunne bli litt ubehag og at det var mer konkurranseforhold. Det var litt mer komplisert, nå er det en ny tid når det gjelder holdninger og det er utrolig artig å se, sier hun.

Pål-Vegard er enig at det kvenske er mer godtatt nå enn før.

Vil kanskje bli smed

Tilbake ved smia har Ainel tatt spikeremnet i varmen nok en gang, den er rødglødende når han tar den ut og hamrer på den på nytt.

– Jeg syns det er artig, sier han og ser ikke bort fra at han en gang blir smed.

Han ville gjerne kunne gjort dette på skolen. Det er håndverker og formidler på Nord-Troms museum, Hans E. Olsen som styrer smia.

– Jeg tusker i faget, ler han. Han sier smedfaget har vært "ute" lenge, men nå har vi begynt å ta tilbake både smiing av verktøy, beslag, spiker og alt mulig. Han mener det er god bruk for smedyrket i dag.

– I bygningsvern har vi bruk for det, der må det tas i bruk. Du får ikke kjøpt eksakt de hengslene som skal på de gamle dørene, eller de rette skruene, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark