Fikk isbjørnbesøk til frokost

Isbjørnen vil ikke forsvinne fra bebyggelsen på Svalbard.

Isbjørn på Svalbard

Etter å ha fyrt av et skremselsskudd med signalpenn, fant Roger Zahl Ødegård fram kamera. Isbjørnen forsvant kjapt etter signalskuddet, og et hardt tramp i terassegulvet.

Foto: Roger Zahl Ødegård

Roger Zahl Ødegård fikk en annerledes start på søndagen enn han pleier. Han har hytte på Vestpynten, 10 kilometer vest for Longyearbyen sentrum.

Og da han gløtta ut av vinduet i dag tidlig, var det et uvanlig syn som møtte han.

– Jeg puslet inne med frokosten, og når jeg snur meg ser jeg plutselig isbjørnen stå mellom flaggstanga og terassen, cirka tre meter fra hyttevinduet, sier Ødegård.

Så langt som å servere frokost også til isbjørnen, gikk imidlertid ikke Ødegård.

Første gang han ser isbjørn på hytta

Roger Zahl Ødegård

Roger Zahl Ødegård.

Foto: Privat

– Det er et litt spesielt husdyr da. Det er eksotisk og fin å observere, men jeg liker den helst på avstand, sier Ødegård.

I sju år har han hatt hytte i området, men dette er første gang han ser isbjørn.

– Det første jeg gjorde var nesten å lete etter kameraet. Da jeg så at isbjørnen satte kursen mot byen, kontaktet jeg Sysselmannen. Jeg hadde først tenkt å fotografere den mens den var helt tett inntil hytta, men valgte raskt å tenke sikkerhet først, sier Ødegård.

Casa Borealis

Mellom flaggstanga og terassen på denne hytta tok isbjørnen morgenturen.

Foto: Privat

Skremt ut på isen igjen

Lørdag avbrøt det som antakeligvis er den samme isbjørnen en stor skredøvelse i regi av Sysselmannen på Svalbard, da den entret Longyearbyen.

Sysselmannførstebetjent Rune Jensen sier isbjørnen er rundt et par år gammel. Når isen legger seg i fjordene er det lettere for bjørnen å vandre inn på land.

– Bjørnen er på god fart utover isen igjen, og er flere kilometer ute på Adventfjorden nå.

Jensen sier de først og fremst er bekymret for at isbjørn skal komme inn til sentrum av Longyearbyen igjen.

– Når vi får meldinger om at den er her, prøver vi å få skremt den ut. I byen er det mye mennesker, og en annen ting er å håndtere våpen i tettbebygde strøk. Da oppstår det en helt annen fare, sier han.

Isbjørn Longyearbyen

– En flott og rolig isbjørn, sier hytteeier Roger Zahl Ødegård om bjørnen han i dag fikk på kloss hold.

Bekymret for bilen sin

Roger Zahl Ødegård fikk skremt isbjørnen vekk fra hytta med en signalpenn.

– Jeg avfyrte et lite skudd med signalpenna mi, og da hoppa den videre oppover lia. Så gikk jeg ut og trampet på verandaen, og da forsvant den enda lengre opp, sier han.

Det store dyret til tross, han var ikke engstelig til tross for frokostgjesten. Med våpen og signalpistol parat tok han det med ro da han så bjørnen. Men bilen på utsida var han mer engstelig for.

– Jeg var litt bekymret for bilen min, den var borte og snuste litt på den. Nå har jeg ikke vært ute og sett på den, men jeg tror det gikk bra, ler Ødegård.

Isbjørn ble jaget fra byen

I går dukket ungbjørnen opp ved byhundegården i Longyearbyen, og sørget for at Sysselmannen måtte avbryte en stor skredøvelse.

Foto: Per Andreassen/Sysselmannen på Svalbard

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.