Fikk ikke hjertemedisin i fengsel

Først da han ble sendt til sykehus med brystsmerter ble feilen oppdaget.

Gøran Øvergård

Gøran Øvergård g gikk i to måneder uten hjertemedisin i Vadsø fengsel.

Foto: Øyvind Martinsen / NRK

– Man er jo redd for at man skal få hjerteinfarkt på nytt. For etter det siste hjerteinfarktet er hjertet mitt redusert med 30 prosent. Så det pumper ikke så godt som det skal, sier Gøran Øvergård.

I mai hadde han et større hjerteinfarkt, og etter det har han gått på flere typer medisiner. Blant annet tar han et blodfortynnende middel om skal forhindre blodpropp.

I august ble han innsatt i Vadsø fengsel. Uten at han selv var klar over det sluttet han samtidig med blodfortynnende medisiner.

– Da jeg kom inn leverte jeg inn medisinlista, og alle medisinene jeg hadde med meg. Her er det slik at du får utlevert medisin morgen og kveld. Da må du komme inn på vaktrommet, hvor du får tømt alle medisinene i hånda, og så må du svelge alt mens de ser på.

Havnet på sykehus

Øvergård går på 8-9 typer ulike medisiner, og sier at det i en slik situasjon ikke er lett å merke at en av dem mangler.

Etter to måneder i fengselet ble Øvergård sendt til sykehus med brystsmerter. Først da ble det oppdaget at han ikke fikk den blodfortynnende medisinen.

– Du blir frustrert når du ikke får oppfølgingen du ikke skulle fått. Man er jo redd for at man skal få hjerteinfarkt på nytt. For etter det siste hjerteinfarktet er hjertet mitt redusert med 30 prosent, så det pumper ikke så godt som det skal.

Vadsø fengsel

Vadsø fengsel.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Beklager at de gjorde feil

Det er Vadsø kommune som har ansvaret for helsetjenesten i fengselet. Kommunalsjef Liv Edel Berg innrømmer at det har skjedd en systemsvikt.

– Vi beklager det som har skjedd overfor pasienten. Han ikke har fått de medisinene han skulle ha. Det kan hende at rutinene våre har sviktet, at vi har hatt mye ferievikarer inne – det har vært nye folk som har håndtert disse tingene.

Hun sier kommunen tar saken på alvor.

– Det skal jo ikke skje sånne ting. Nå vet jeg ikke nøyaktig hva som har skjedd i denne saken, men vi kommer til å undersøke det nærmere, og vi kommer til å gå gjennom rutinene våre for å se til at slikt ikke skjer igjen.