NRK Meny
Normal

Fant to granater på 40 kilo

Granater fra 2. verdenskrig ble funnet i Målselv denne uken. Forsvarets eksplosivgruppe i Nord-Norge ber personer som finner noe mistenkelig være forsiktige.

Granat Målselv

Forsvarets eksplosivgruppe forteller at det er sannsynlig at det ligger flere granater i samme område som denne granaten ble funnet tirsdag.

Foto: Forsvaret

Granatene er fra 2. verdenskrig og tatt med til Bardufoss for desarmering.

Oberstløytnant Dag Ellefsrud i Forsvarets eksplosivryddegruppe i Nord-Norge ber personer som finner noe mistenkelig være forsiktige og straks ta kontakt med nærmeste lensmannskontor.

– Det er kjempefint hvis de som ser noe mistenkelig kan ta et bilde, men de skal ikke røre objektet i det hele tatt, sier Ellefsrud til NRK.

Dag Ellefsrud

Oberstløytnant Dag Ellefsrud i Forsvarets eksplosivryddegruppe i Nord-Norge sier det er mange granatfunn på denne tiden av året.

Foto: Forsvaret

Han forteller videre at jobben blir lettere hvis de som ser noe kan merke seg stedet, gjerne med GPS.

– Politiet anmoder oss om bistand, så kommer vi ut og tar oss av det. Enten henter det eller destruerer det. Den vurderingen blir tatt etter hvor transportsikkert eller hvor stor fare det representerer der det ligger.

– Ligger langs hele kysten av Nord-Norge

Funnet ble gjort i Aursfjordbotn tirsdag. Granatene er 127 millimeter tyske kystartillerigranater med en vekt på omtrent 40 kilo.

I fjor sommer ble det funnet granat fra Tirpitz på samme sted.

Granat Målselv

Granatene er 127 millimeter tyske kystartillerigranater med en vekt på omtrent 40 kilo.

Foto: Forsvaret

– Det ligger nok flere der, men forhåpentlig ligger de såpass langt unna at de ikke er til sjenanse. Generelt ligger det veldig mye ammunisjon, granater og lignende langs hele kysten av Nord-Norge spesielt.

Gamle eksplosiver er et problem. I 2013 ble det kjent at en rapport utarbeidet for regjeringen anslår at over 200 000 tonn eksplosiver ligger spredt i norsk natur, og at oversikten er svært mangelfull.

Mange av funnene er i Nord-Norge.

– Hektisk sesong for granatfunn

Han forteller videre at det fra tiden folk begynner å ta ferie og fram til snøen kommer er sesong for granatfunn.

– Det er absolutt den mest hektiske sesongen for oss som jobber med dette. Grunnen til det er at folk ferdes mer i skog og mark. Det er alt fra toppturer og bærplukking. I tillegg er det mye entreprenørvirksomhet i form av bygging av hus, nye veier eller hytteområder. Da er det mye fra krigens dager som dukker opp, sier Dag Ellefsrud.

Laster kart, vennligst vent...