Hopp til innhold

Falsk lege avslørt

En lege som jobbet på sykehusene i Tromsø og Kirkenes i 2005 hadde forfalsket tjenestebevis.

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)
Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

Legen jobbet i Tromsø på våren og sommeren 2005 og i Kirkenes høsten samme år. Han er også anmeldt 8 ganger i Sverige.

Jobbene har han fått gjennom et svensk vikarbyrå. Men dette får ikke Helse Nord til å revurdere bruken av vikarbyråer.

– Det at folk opptrer som kriminelle kan vi ikke gjøre noe med. Det vi kan gjøre er å stille ytterligere krav til byråene om at de må sjekke de folkene de faktisk leier ut, sier informasjonssjef Kristian Fanghol.

Lurte flere sykehus

Tirsdag hadde Sveriges Televisjon i programmet "Uppdrag granskning" en dokumentar om legen Rafik Abu-Ramadan, som har lurt en rekke svenske og norske sykehus. Der kom det fram at han har brukt et forfalsket tjenestebevis, og blant annet fjernet et avsnitt der det står at han ikke er egnet som lege i Sverige.

I tillegg er han ifølge tv-programmet anmeldt åtte ganger i Sverige. Han har skrevet ut enorme mengder narkotika på kort tid, og omskjært gutter på kritikkverdig måte, i ett tilfelle en så alvorlig feilbehandling at en liten gutt var i ferd med å miste livet.

Schrøder skeptisk

NRK har fått bekreftet at legen jobbet i Tromsø og Kirkenes i 2005, begge steder via et svensk vikarbyrå. Ifølge SVT sin dokumentar i Rjukan og Kristiansund samme år.

Knut Schrøder, direktør i Universitetssykehuset i Nord-Norge, er skeptisk til bruk av vikarbyråer.

– Kvaliteten på de vikarene vi har blitt tilbudt har vært for dårlig, og vi har da måttet takke nei til en del vikarer. Når det nå viser seg at det faktisk også er slik at byråene ikke kvalitetssikrer de legene som de leier ut, så er dette ekstra alvorlig, sier Schrøder.

Han vil nå kontakte det gjeldende vikarbyrået.

– Vi vil komme til å ta opp dette med det gjeldende selskapet, og be de skjerpe rutinene sine, sier Schrøder.

Avhengig

Informasjonssjefen i Helse Nord forteller at sykehusene er avhengig av å bruke vikarbyråer.

– Vi skulle ønske at vi hadde så mange spesialister ansatt at vi ikke hadde behov for å bruke vikarbyråer, det er ikke det beste alternativet. Samtidig hjelper det oss når vi er i knipe og har mangel på folk. Da får vi tak i vikarer, og de aller fleste av disse gjør en god jobb, sier Kristian Fanghol.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark