Hopp til innhold

– De bør gå i skammekroken

Fylkesmann Svein Ludvigsen etterlyser et tettere samarbeid mellom politiet, tingrettene og barnehusene for å få ned ventetiden for overgrepsutsatte barn.

Svein Ludvigsen

Fylkesmann Svein Ludvigsen reagerer kraftig på lange ventelister for overgrepsutsatte barn.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Den siste ukens avsløringer om overgrepsutsatte barn som må vente i opptil tre måneder før de blir avhørt, gjør fylkesmann Svein Ludvigsen i Troms opprørt.

– Jeg synes bare det er trist. Vi må bare konstatere at rettssystemet svikter de minste og svakeste, sier han til NRK.

Øst-Finnmark politidistrikt er det politidistriktet hvor overgrepsutsatte barn på vente aller lengst. Det tar gjennomsnittlig 91 dager fra et overgrep blir anmeldt, til dommeravhørene gjennomføres. Til tross for at det norske lovverket sier at avhørene skal gjennomføres innen 14 dager.

Mener det handler om prioriteringer

– Vi får dessverre sjelden avhørt barna innen 14-dagersfristen. Det skyldes at det ofte er mange aktører involvert, i tillegg har vi slitt med kapasitet på personer som kan gjennomføre dommeravhørene, sa påtaleleder Eli Nessimo ved Øst-Finnmark politidistrikt til NRK tidligere i uken.

Fylkesmannen reagerer kraftig på at politiet skylder på manglende ressurser.

– De skylder gjerne på manglende økonomi, men dette mener jeg handler om prioriteringer. Hvis jeg eller du blir slått ned, blir det avhør med en gang. Men straks det er et barn, tar det mange måneder. Dette er helt uforsvarlig, sier Svein Ludvigsen.

(Artikkelen fortsetter under)

Eli Nessimo

Påtaleleder Eli Nessimo ved Øst-Finnmark politidistrikt forteller at de sjelden rekker å avhøre barna innen 14-dagersfristen.

Foto: Inghild Eriksen

– Vi prioriterer sakene

Påtaleansvarlig Ketil Woldstad avviser at de ikke prioriterer sakene.

– Når det gjelder familievoldssaker, herunder også saker som omfatter vold mot barn, så er det saker som over tid har vært prioritert over tid hos oss, sier han.

Han sier at overgrepssakene gjerne blir kjent gjennom barnevernet.

– Og man kan kanskje anta at barnevernet har ulik kapasitet i ulike kommuner, sier Woldstad.

Ber om mer samarbeid med barnehusene

Nå etterlyser Svein Ludvigsen et tettere samarbeid mellom Statens Barnehus og politiet for raskere å få gjennomført avhør.

– Dommere og tingrettene gjør ikke sin jobb når de ikke bruker kompetansen som finnes i barnehusene. Dette bør de være i skammekroken for.

Åtte barnehus i landet har spesialisert seg på å følge opp barn som kan ha vært utsatt for eller sett vold og seksuelle overgrep. Her gjør de dommeravhør og medisinske undersøkelser når de har mistanke om overgrep.

– Disse må brukes i langt større grad. Når vi har et av barnehusene i Tromsø, er ikke det noen unnskyldning for å si at man ikke har tid til å avhøre barn, sier Ludvigsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark