Hopp til innhold

Ettåringer foretrekker å være venn med sosiale vinnere

Smårollinger analyserer andre barns oppførsel, og blir venner med dem som er øverst på den sosiale rangstigen. Det har amerikanske forskere kommet frem til, med norsk hjelp.

Haugenstykket barnehage

Å bli venn med dem som bestemmer, kan være en god strategi som er nedarvet, mener forskerne bak artikkelen «Toddlers prefer those who win, but not when they win by force».

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Vår forskning viser at mennesker er opptatt av sosial status helt fra spedbarnsalder av, sier psykolog Lotte Thomsen ved Universitetet i Oslo.

Hun er en av forskerne bak studien som nettopp ble publisert i det anerkjente britiske forskningsmagasinet Nature Human Behaviour.

Gjennom å observere hvordan 200 barn mellom 1,5 og 2,5 år tolket oppførselen til dukker i et dukkespill, så forskerne at ungene foretrakk dukkene som vant en maktduell, men uten å være slemme.

– Vi skygger unna personer som brutalt tvinger sin vilje gjennom på andres bekostning, sier Thomsen.

Studien ble ledet av Ashley Thomas fra University of California, og spør seg mennesker født med sosial intelligens.

Skygger unna de brutale

Forskerne brukte nesten helt like dukker i dukkespillet og lagde scenografi og en historie som ungene ikke kjente til fra før. Det gjorde de for at barna ikke skulle tillegge dukkene egenskaper fra personer de kjenner fra før, som en mamma eller en pappa som alltid vinner en diskusjon.

Dermed var oppførselen overfor hverandre det eneste som skilte dukkene.

De rundt 200 barna som deltok i studien er amerikanske. Likevel tror Thomsen at man vil finne de samme resultatene i Norge – og andre land over hele verden. Lignende studier er gjort i Ungarn, Frankrike og Japan, og de samme mønstrene ble observert blant barn der.

Thomsen tenker at en del av forklaringen til at små barn kan gjenkjenne sosiale hierarkier ligger i DNA-et vårt.

– Mennesker har utviklet seg i tette kulturelle samfunn, og ved å holde seg inne med dem som har høy kulturell status kan det gi tilgang til viktige ressurser, kunnskap og beskyttelser. Derfor kan det være en god adaptiv strategi å prøve å bli venn med dem som bestemmer, sier Thomsen.

– Ikke undervurder småunger!

– Vi skal ikke undervurdere de små ungene! De er sosialt kompetente fra de er veldig små, smiler styrer ved Læringsverkstedet Haugenstykket i Tromsø, Kristin Hille.

Hun og de andre pedagogene i barnehagen er ikke overrasket over at forskerne ser at barn er gode til sosialt spill fra de er små.

De har lest studien og synes den er interessant, men forteller at barna tidlig lærer seg hvordan man skal oppføre seg ovenfor hverandre.

Læringsverkstedet Haugenstykket

Gode venner: Læringsverkstedet Haugenstykket premierer god oppførsel, forteller pedagogene Christel Blomstereng og Line Vårlind.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Barna kommer hit til barnehagen med sine unike personligheter, og har forskjellige ting med seg hjemmefra som vil påvirke dem i samspill med andre barn, sier pedagog Christel Blomstereng.

Hun får støtte av kollega Line Vårlund. Hun sier at barnehagens filosofi blant annet er å forsterke positiv atferd.

– Måten vi møter barna på, hvordan vi veileder og viser dem når de krangler om en leke, påvirker dem nok også, sier Vårlund.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark