Hopp til innhold

Et varselrop for klimaet

I helga ble første rop sendt fra Svalbard.

Sammen for klimaet

I full presteskrud og skinnlue startet Svalbardprest Leif Magne Helgesen og biskop Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland den store kirkeklokkestafetten fra Longyearbyen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Et varselrop fra Arktis sendes nå sørover mot klimamøtet i København.

Samtidig markeres et nytt og annerledes samarbeid mellom kirke og forskningsinstitusjoner i nord.

Fokus på klima

Svalbardprest Leif Magne Helgesen startet lørdag den store klokkestafetten ved å slå tolv slag i kirkeklokka på Skjæringa i Longyearbyen.

- Dette er den første offisielle markeringen av «Rop fra Arktis» som setter fokus på polare klimaendringer og er et samarbeid mellom kirke og forskere.

Med Svalbardprest og biskop Per Oskar Kjølaas i spissen, gikk et langt fakkeltog gjennom vintermørket opp til kirkeklokka. Der det ble holdt appell av forskningsdirektør Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt og direktør ved Universitetsstudiene på Svalbard, Gunnar Sand.

Varsel om håp og fare i 12. time

Etter en kort gudstjeneste slo Svalbardpresten tolv slag i kirkeklokka for å markere at verden er i den 12. time. De tolv klokkeslagene skal markere håp og fare, og skal sendes i stafett fra kirke til kirke gjennom hele landet.

Søndag slås tolv slag fra Domkirken i Tromsø, og det skal ringes fra Domkirken i Oslo den 29. november som er 1. søndag i advent. Etterpå skal ropet overleveres miljøvernminister Erik Solheim som skal bringe det videre til klimøtoppmøtet i Danmark.

«Rop fra Arktis»er et samarbeid mellom Svalbard kirke, Norsk Polarinstitutt, Universitetsstudiene på Svalbard og Kirkelig utdanningssenter i nord.

Det setter verdens klimaendringer i fokus og markerer et nytt og annerledes samarbeid mellom Den norske kirke og forskningsinstitusjoner her i landet.