Hopp til innhold

Ekspert: – Fuglene skjønner at disse ikke er ekte

Stadig flere kjøper såkalte «skremmefugler» for å skremme bort plagsomme fugler. Det kan være bortkastede penger, mener forsker.

Forsøk på å skremme fuglene

Såkalte skremmefugler som ligner på rovfugl skal skremme bort måker og andre fugler. Det spørs likevel hvor godt det fungerer i lengden.

Foto: HELENA RØNNING / NRK

– Vi får stadig vekk henvendelser fra kunder som nærmest blir bombardert av måkene. De driter på hus og biler, bråker, er frekke, og kan oppleves som ganske aggressive og skremmende, sier skadedyrbekjemper Trond Evensen.

Han har vært skadedyrbekjemper ved skadedyrbutikken.no i 18 år, og sier at måkene er til så stor irritasjon blant folk at etterspørselen på fugleskremsel er stigende.

– Vi selger massevis av fugleskremsel til både kommuner, bedrifter, industri, borettslag og privatpersoner. Vi har særlig de siste årene hatt en enorm pågang.

– Fuglene er smartere enn vi tror

Men skal vi tro fugleekspert ved Universitetet i Tromsø, Rob Barrett, kan slike fugleskremsel være bortkastede penger, og vil kun være en kortsiktig løsning.

– Fuglene blir kanskje skremt og nervøse de første dagene, men så venner de seg til fugleskremselet, og gjennomskuer at det ikke er en trussel. Fuglene er mye smartere enn vi tror.

Plastorm skremmer vekk måsen

Plastslanger er en av metodene som blir brukt for å skremme vekk måker.

Foto: PRIVAT

Barrett mener det vil bli vanskelig å finne en langsiktig løsning for å skremme vekk måkene.

– I flere år har man prøvd å finne ulike skremselsmetoder. Noen prøver å skremme de vekk med lyd, mens andre legger ut gummislanger i et forsøk på å skremme de vekk. Men ingen av skremselsmetodene vil fungere over lengre tid, sier Barrett, og legger til;

– Hadde det vært så enkelt, ville det for eksempel aldri vært problemer på flyplassene.

Stadig flere kjøper såkalte «skremmefugler» for å skremme bort plagsomme fugler. Det kan være bortkastede penger, mener forsker.

Må jage fugl hele tiden

– Vi har i årevis fortvilt prøvd å bli kvitt fuglene langs rullebanen, og er kontinuerlig ute og jager fugl. Det er ganske frustrerende, sier fugl- og viltansvarlig ved Tromsø lufthavn, Gaute Solbakken.

På flyplassene er nemlig ikke fuglene bare plagsomme, men fugler som havner i flymotorer kan også få fatale konsekvenser.

– Vi må kontinuerlig jage fugl for å unngå kollisjon mellom fugl og fly, såkalt «birdstrike». Derfor må vi hele tiden veksle mellom forskjellige løsninger, men fuglene blir dessverre vant til det meste, sier Solbakken.

– Folk burde tåle måkene

Fugleekspert Robert Barrett har selv vurdert å kjøpe en skremmefugl, men fordi effekten er veldig lokal og kortvarig, har han latt være. Han mener at det beste er å la måkene være i fred.

– Folk er så var. Jeg synes vi burde tåle det de få ukene i løpet av året at måkene skaper litt liv rundt oss.