Drivstoffstreiken avsluttet – ingen blokade på flyplassene

Streiken i oljeleveransesektoren som har rammet tankingen av fly ved flere flyplasser, er avsluttet, opplyser Norsk Transportarbeiderforbund.

tromsø lufthavn

Det kunne blitt blokade av drivstoffyllingen på Tromsø lufthavn Langnes i morgen, men fredag kveld er det klart at det ikke blir noe av.

Foto: Petter Strøm / NRK

Dermed blir det ingen blokade av drivstoffylling på Tromsø lufthavn Langnes på lørdag.

Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri og arbeidstakerorganisasjonene Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og Parat ble fredag enige i meklingen i tariffoppgjøret for oljetransportavtalen.

Partene møttes hos Riksmekleren etter en ukes streik i oljeleveransesektoren, og enigheten betyr at streiken avsluttes.

– Jeg er glad for at vi lyktes å komme til enighet. Situasjonen var i ferd med å bli prekær ved flere flyplasser. I tillegg var det i ferd med å bli mangel på bensin for biler, utrykningskjøretøyer, politi og ambulanser i Tromsø og store deler av Nord-Norge, sier Carla Botten-Verboven i Norsk Industri.

Det var en stund fare for at charterflyene fra Tromsø ikke kunne lette i helga, men fredag kveld opplyser Avinor Tromsø at alle fly kommer til å gå som normalt.

– Har foregått streikebryteri

Partene er enige om å heve minstelønnssatsen med 2,4 prosent og beregningsgrunnlaget for skifttillegg og vakttilleggene med 2,3 prosent fra 2015-nivå.

I formiddag kom det fram at Parat og Norsk Transportarbeiderforbund mener at det har foregått streikebryteri på Tromsø Langnes lufthavn denne uka. Derfor varslet de blokade av flytankingen på flyplassen fra i morgen tidlig.

Her har en driftsleder i Flytanking, en bedrift som har alle ansatte ute i streik, jobbet mellom klokka 05:00 og 14:00 hele uka.

– At de i lengre tid nå har satt inn andre folk til å utføre de streikendes arbeid ser vi på som streikebryteri, uttalte forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars M. Johnsen, til NRK.

Ifølge Johnsen så fagforbundene seg nødt til å sette i gang tiltak hvis Norsk Industri ikke satt en stopper for denne praksisen.

– Da bruker vi de midlene som er lovlig for å hindre streikebrytere i å komme på arbeid. Rett og slett blokkere dem, sa han.

Flere flyplasser i streik

Etter bruddet i meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri natt til lørdag, ble ansatte ved flyplassene i Tromsø, Bergen og Stavanger tatt ut i streik.

Onsdag ble også ansatte ved Bodø lufthavn og Værnes utenfor Trondheim tatt ut i streik.