Døv sov mens det brant

En døv person ble ikke vekket da brannalarmen gikk på hotell i Tromsø. Sikkerheten for hørselshemmede er for dårlig, mener Norges døveforbund.

 

Denne måneden lå døve Åsun Øien Josefsen og sov i femte etasje på Thon Hotel Polar i Tromsø, mens resten av gjestene var evakuert etter at brannalarmen hadde gått.

 

- Jeg ble veldig redd. Jeg hadde ingen anelse om hvor lenge siden det var at brannalarmen hadde gått. Jeg møtte gjester i korridoren som var blitt evakuert, men som nå var på vei inn på rommene sine igjen. Når man mister hørselen mister man den viktigste varslingssansen, og dermed også tryggheten. Når også hotelpersonalet svikter, er man fullstendig hjelpeløs, sier Josefsen i en e-post til NRK.

- Jeg jobber daglig med å forsøke å få tryggheten tilbake, men slike hendelser gjør det veldig vanskelig, avslutter Josefsen.

Dårlig tilrettelegging.

Hotellene NRK har vært i kontakt med har enten tv som slås på når brannalarmen går, eller så springer resepsjonisten og varsler de personene som trenger det. Generalsekretær i Norges Døveforbund, Paal Richard Peterson, er misfornøyd med situasjonen.

- Vår erfaring er at tilrettelegging for brannvarslere på norske hoteller er for dårlig. Som døv kan vi ikke være sikre på å bli varslet dersom det er brann i løpet av natten når vi sover. Vi opplever dette som forskjellsbehandling og dikriminering, sier Peterson.

Vibrerende hodeputer

Og selv om tv slås på ved en brann betyr det ikke at de som ikke hører noe våkner. Og at resepsjonister må springe opp i sjuende etasje når brannalarmen går er en dårlig løsning mener brannsjef i Tromsø kommune, Nils Ove Sollid.

- Dette er en veldig dårlig løsning som vi tviler på at hotellpersonal klarer å oppfylle dersom det først brenner på et hotel, sier Sollid.

Enkelte hotel har installert vibrererende hodeputer på noen rom. Denne puten både vibrerer og lyser dersom brannalarmen går. Dette har også Thon Hotel Polar i Tromsø nå skaffet seg.

- En slik hodepute burde være en selvfølge på alle hotel i Norge. Det er flere personer som er hørselshemmet i Norge, og disse må ivaretas når det gjelder sikkerhet, avslutter Sollid.