NRK Meny
Normal

Disse skolene i Nord-Norge tas ut i streik

Utdanningsforbundet varslet onsdag opptrapping av lærerstreiken. – Dette er et opprør, sier leder for forbundet i Alta.

Alta skole

Streiken kan føre til tomme klasserom på en rekke skoler.

Foto: Kai Erik Bull

– Streikeviljen er veldig stor, sier Anette Berger, leder i Utdanningsforbundet i Alta.

Fra og med mandag 11. august tas ytterligere 5500 lærere ved ungdomsskoler og videregående skoler i 22 kommuner og 18 fylkeskommuner ut i streik. 132 skoler blir rammet.

Disse skolene blir streikerammet i nord:

Finnmark: Alta ungdomsskole og Alta videregående skole.

Troms: Hagebyen skole, Seljestad ungdomsskole og Heggen videregående skole.

Nordland: Bankgata ungdomsskole, Hunstad ungdomsskole, Bodin videregående skole og maritime fagskole og Bodø videregående skole.

Vil skjerme førsteklassingene

Litt i overkant av 150 lærere vil tas ut. Anette Berger, leder i Utdanningsforbundet i Alta, forklarer hva som er årsaken til at lærerne på de høyere klassetrinnene tas ut.

– Det er blant annet for å skjerme oppstarten for førsteklassingene, sier Berger.

Anette Berger

Anette Berger, leder i Utdanningsforbundet i Alta

Foto: Kai Erik Bull/NRK

Det Kommunesektorens organisasjon (KS) og Utdanningsforbundet strides om er først og fremst arbeidstidsbestemmelsene til lærerne.

– Vi ønsker å få tid til å være gode lærere, og er opptatt av å få en avtale som anerkjenner den egenarten som læreryrket har. Vi streiker for mer fleksibilitet i arbeidshverdagen og mindre detaljstyring inne i klasserommene, slik vi har opplevd de siste årene, sier Berger.

Tror foreldrene støtter

Forbundet etterlyser at KS kommer på banen med forslag til løsninger. Berger er sikker på at de har foreldrene i ryggen når de nå streiker rett før skolestart.

– Foreldrene er opptatt av at ungene deres skal få en god undervisning, så vi opplever at vi har foreldrene i ryggen i den streiken vi skal ut i nå, sier hun.

Blant lærerne selv er det ingen problemer med streikeviljen, skal vi tro Utdanningsforbundet.

– Dette er et opprør mot den utviklingen vi har sett over lengre tid. Lærere over hele landet er veldig klar på at de ønsker å markere seg, sette ned foten og si at nå er det nok, sier Berger.

– Trapper opp fortløpende

Dette er bare andre streikeuttak. Vi trapper opp fortløpende, tusenvis av lærere i hele landet står klare til å gå ut streik i nye runder, sier leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied.

Ved de fleste skoler starter skoleåret først opp 18. august, men mange steder starter lærerne med planleggingsdager til uka.

Frykter streiken blir langvarig

– Sånn som det ser ut nå, er vi redd streiken blir langvarig. KS er veldig steil, og vi står veldig langt fra hverandre. Vi er klar for en langvarig streik, sier Rennemo, streikeleder i Harstad.

Forbundet varslet tidligere i sommer at dersom ikke streiken avverges før skolestart, vil de ta ut flere tusen lærere i streik ved skolestart.

Utdanningsforbundet tok ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen allerede 1. juli.