NRK Meny
Normal

Bruker en halv million på sønnens hobby

Jørgen har etablert seg i Norges-toppen i motocross. For å komme så langt må mamma og pappa jobbe overtid.

Jørgen Tharaldsen (18) fra Sør-Varanger har etablert seg i Norges-toppen i motocross. Men suksessen har ikke kommet gratis: Sist helg kjørte hele familien 600 mil for å delta i en konkurranse, og utgiftene er kommet opp i 400 000 i året.

– Det gir utfordringer, og det er ikke de samme greiene hele tida. Det er noe nytt nesten hver runde. Banen forandrer seg hele tiden, du må finne nye spor. Pluss adrenalinet. Alt det der, det er helt fantastisk, sier Jørgen Tharaldsen (18) når han skal beskrive hvorfor han driver med motocross.

Det gjelder å polstre seg godt før hver eneste økt på banen. I år har Tharaldsen vunnet konkurranser i nasjonal sammenheng.

Jørgen Tharaldsen

Jørgen Tharaldsen satser på motorsport. Det har sin pris.

Foto: Bård Wormdal

Tenker på skadene

For å klare det må han gjennomføre opptil tre treningsøkter daglig, og satse knallhardt. Familien står bak, til tross for at de er klar over at det er en farlig sport.

– Jeg tenker mange ganger på det, at han kan skade seg stygt. Det vet jeg at skjer. Det har nettopp vært en alvorlig ulykke i Trøndelag, med en gutt som fikk en alvorlig ryggskade hvor dem ikke vet om han kommer seg på beina igjen, sier mor Lillian Tharaldsen.

Likevel kjørte familien 600 mil fra Finnmark til Stavanger sist helg for en konkurranse.

Motorcrossmamma og søsknene ser på trening

Motorcrossmamma Lillian Tharaldsen og søsknene ser på treningene.

Foto: Bård Wormdal

Støtter opp

Sporten koster nesten en halv million i året, og det betyr at både mor og far må jobbe overtid for å klare utgiftene.

– Det er jo artig. Det er en fantastisk sport, det er spennning, og ikke minst det at Jørgen trives med dette her. Da er det ern selvfølge at vi støtter oppunder, sier far Bjørn Tharaldsen.

Klar over risikoen

Jørgen er nå ferdig med andreåret på toppidrettsgymnaset i Bærum. Det betyr treningsopphold i Spania, og planlagt kjøring i USA. Målet er å bli stadig bedre, og en gang i framtiden kunne leve av motocross.

Men også Jørgen har et bevisst forhold til risikoen han utsetter seg for. Han har opplevd en alvorlig skade, og er klar at det kan skje igjen.

– Men jo mer jeg kjører, jo mer erfaring får jeg. Det er mindre risiko for at jeg blir skadet jo bedre jeg blir. Men så klart, hvis jeg først får en skade, så kan det være ganske alvorlig. Det er høy fart, sier Jørgen.