Hopp til innhold

De gamle gruvene på Svalbard kan bli folkehøgskole

Det arbeides nå for å få i gang en privat folkehøgskole på Svalbard. – En folkehøgskole i de gamle gruvene på Svea hadde vært enormt spektakulært, sier en av initiativtakerne.

Svea på Svalbard

Her, på Svea på Svalbard, kan det bli folkehøgskole i fremtiden. Det skal bli driftshvile i gruvene i inntil tre år.

Foto: Idar Nikolaisen

– Vi vil opprette folkehøgskole på Svalbard først og fremst fordi vi tror det finnes et marked for det. Her kan vi lokke med spektakulær og arktisk natur. Skolen vil spille på å være ute, ta i bruk naturen og forvalte den på en riktig måte. Vi vil også opprette skolen fordi det trengs ny aktivitet i Svalbard-samfunnet, forteller Espen Klungseth Rotevatn, leder i interimsstyret i Svalbard folkehøgskole.

Interimsstyret vil opprette folkehøgskolen innen to- tre år.

Espen Klungseth Rotevatn

Espen Klungseth Rotevatn tror en folkehøgskole på Svalbard vil bli en suksess. Alle medlemmene i interimsstyret i folkehøgskolen er bosatt på Svalbard.

Foto: Privat

Rotevan forteller at det er to aktuelle steder for skolen.

– Det ene stedet er en litt sprø, men samtidig veldig spennende tanke; å anlegge folkehøgskolen i gruvene i Svea ettersom driften her nå settes på vent. Det hadde vært enormt spektakulært, sier han, og legger til:

– Gruvebyen har infrastruktur som ligner mistenkelig på en folkehøgskole, blant annet med mange små hybler og storkjøkken.

Rotevatn forteller at det ellers er aktuelt å etablere skolen i nybyen i Longyearbyen, eller å bygge nytt her.

– Fått gode signaler

Interimsstyret mener at en folkehøgskole passer godt inn i myndighetenes ønske om ny aktivitet i Longyearbyen. I mai kom regjeringa med en ny svalbardmelding, som nå er ute på høring. Her kom det fram at Svalbard-samfunnet må finne nye bein å stå på i framtida foruten om kulldrift.

Regjeringa ønsker at flere private bedrifter skal etablere seg på Svalbard for å sikre økonomien i øysamfunnet.

– Hva må til for at skolen blir en realitet?

– Departementet må godkjenne opprettelsen av skolen, med det som følger med av statlige tilskudd og driftstilskudd. Det er den store bøygen, men vi har stor selvtillit på egne og på Svalbards vegne på at dette er en idé folk kan tenne på. Vi tror også at vi kan få en søknad gjennom i departementet raskere enn normalt. Vi har blant annet fått signaler fra Folkehøgskoleforbundet om at skolen er en god idé.

Lokalstyret begeistret

Arild Olsen, leder i Longyearbyen lokalstyre, er begeistret over planene.

– Folkehøgskole på Svalbard er en så god idé at vi ikke skjønner hvorfor den ikke har blitt realisert før. Vi ønsker ny aktivitet på Svalbard, og tror skolen kunne blitt populær. Lokalstyret likte grunnkonseptet så godt at vi har gitt interimsstyret et reisestipend for å komme i kontakt med aktuelle miljøer i Oslo og for å sette i gang arbeidet.

Gruvedriften i Svea er satt på vent i inntil tre år. Rotevatn sier at det er logistiske og sosiale utfordringer med Svea-alternativet.

– Folkehøgskoler som ligger veldig øde kan få utfordringer med sosiale miljøet.