Hopp til innhold

Stortinget på Svalbard for å finne flere bein å stå på: – Kullets dager er talte

I mai legges Svalbardmeldingen frem for Stortinget, der regjeringen skal stake ut den videre kursen for det lille samfunnet i nord.

I mai legges Svalbardmeldingen frem for Stortinget. Og i Longyearbyen - der håper man at politikerne vil sette næringsutvikling i fokus.

– Hvis vi klarer å ha et fokus på ny næringsutvikling og bygge opp de næringene vi allerede har, vil Longyearbyen fortsatt være et robust familiesamfunn i Arktis, tror nestleder i Longyearbyen lokalstyre, Eirik Berger.

Reiselivet er sammen med forskning og gruvedrift de tre grunnpilarene på Svalbard. Rundt 60.000 turister besøkte øygruppen i fjor. I år er det forventet at den øker med ytterligere 10 prosent.

Reiselivet håper på en stortingsmelding der næring er like viktig som miljø, og med fokus på langsiktighet.

– Skal vi ta en større plass, skape større arbeidsplasser og være en stabiliserende samfunnsfaktor i Longyearbyen, må vi ha rammebetingelser som er langsiktig og forutsigbar. Vi må ha klare retningslinjer på hva Nasjonen Norge vil med Svalbard, helt klart, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Ronny Brunvoll

Reiselivssjef på Svalbard, Ronny Brunvoll.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

– Kullets dager er talt

Denne uken er både Utenrikskomiteen og energi- og miljøkomiteen på Svalbard. De skal sette seg inn i situasjonen for Svalbardsamfunnet akkurat nå, så de er best mulig forberedt når Svalbardmeldingen skal behandles i vår.

For det er mange som er usikker på fremtiden.

– Det er et samfunn i stor endring, så vi må se på hvordan vi skal opprettholde et robust familiesamfunn. Vi må ha alternativer, sier Olav Elvestuen.

Han er leder for Miljø- og energikomiteen (V), og mener Svalbard både har behov for ny havn og et framtidig energisystem. I tillegg må turisme vurderes opp mot miljø, mener han.

– Men hva med kullet?

– Jeg mener kullets dager er talte. Det er bare et tidsspørsmål før det er avviklet, så vi må bruke denne tiden for å få en nødvendig omstilling, sier Elvestuen.