– Hvis vi klarer å ha et fokus på ny næringsutvikling og bygge opp de næringene vi allerede har, vil Longyearbyen fortsatt være et robust familiesamfunn i Arktis, tror nestleder i Longyearbyen lokalstyre, Eirik Berger.
Reiselivet er sammen med forskning og gruvedrift de tre grunnpilarene på Svalbard. Rundt 60.000 turister besøkte øygruppen i fjor. I år er det forventet at den øker med ytterligere 10 prosent.
Reiselivet håper på en stortingsmelding der næring er like viktig som miljø, og med fokus på langsiktighet.
– Skal vi ta en større plass, skape større arbeidsplasser og være en stabiliserende samfunnsfaktor i Longyearbyen, må vi ha rammebetingelser som er langsiktig og forutsigbar. Vi må ha klare retningslinjer på hva Nasjonen Norge vil med Svalbard, helt klart, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.
Reiselivssjef på Svalbard, Ronny Brunvoll.
Foto: Marita Bolle Andersen / NRK– Kullets dager er talt
Denne uken er både Utenrikskomiteen og energi- og miljøkomiteen på Svalbard. De skal sette seg inn i situasjonen for Svalbardsamfunnet akkurat nå, så de er best mulig forberedt når Svalbardmeldingen skal behandles i vår.
For det er mange som er usikker på fremtiden.
– Det er et samfunn i stor endring, så vi må se på hvordan vi skal opprettholde et robust familiesamfunn. Vi må ha alternativer, sier Olav Elvestuen.
Han er leder for Miljø- og energikomiteen (V), og mener Svalbard både har behov for ny havn og et framtidig energisystem. I tillegg må turisme vurderes opp mot miljø, mener han.
– Men hva med kullet?
– Jeg mener kullets dager er talte. Det er bare et tidsspørsmål før det er avviklet, så vi må bruke denne tiden for å få en nødvendig omstilling, sier Elvestuen.