Hopp til innhold

– Dårligere MS-tilbud rammer de sykeste

Rehabiliteringstilbudet til pasienter med Multippel Sklerose i Nord-Norge har blitt dårligere, mener MS Forbundet sentralt og lokalt. MS-syke Bjørn Sandnes risikerer å måtte reise langt for og få rehabilitering.

Håper på bedre rehabilitering

Bjørn Sandnes sitter i rullestol og sammen med kona Thorhild Leirvaag håper han rehabiliteringstilbudet for MS-syke i nord skal bli bedre.

Foto: Kristine Østvold/NRK

Forbundet mener at de nå ser konsekvensen av at behandlingsplassene ved tidligere Mellomvegen Bo og Aktivitetssenter i Tromsø ble flyttet til sykehuset i byen.

– Dette rammer spesielt de sykeste med størst hjelpebehov, sier generalsekretær, Mona Enstad til NRK.no

I dag finnes det kun seks behandlingsplasser i hele landet som kan gi et skikkelig tilbud til de sykeste pasientene med Multippel Sklerose.

– Det betyr lange køer og for de som bor i Nord-Norge en svært lang og anstrengende veg å reise. Det er det ikke alle pasientene som rett og slett orker på grunn av sykdommen, sier Enstad.

Multippel Sklerose, MS, er en kronisk betennelsessykdom i det sentrale nervesystemet som fører til ulike grader av uførhet. I dag lever rundt 8000 mennesker med sykdommen her i landet, rundt 470 bor i Nord-Norge.

– Mer en fysisk trening

Bjørn Sandnes fikk diagnosen MS i 1988. For 15 år siden angrep sykdommen ytterligere og nå sitter han i rullestol. For han har rehabiliteringen på tidligere Mellomvegen Bo og Aktivitetssenter vært en opptur både fysisk og psykisk.

– Jeg synes at kroppen ble bedre etter et opphold der. Dessuten var det veldig sosialt. Følelsen av å mestre er også viktig, sier Bjørn Sandnes.

Han får støtte fra sin kone og tillitsvalgt i MS foreningen i Tromsø, Thorhild Leirvaag.

– Det er så mange MS-pasienter som ikke har noe tilbud og som blir sittende å se i veggen "døgnet på tamp". Rehabilitering dreier seg om å klare de små tingene i hverdagen, ikke bare fysisk trening, sier Thorhild Leirvaag.

– Dessuten er det en avlastning for de pårørende. Det er veldig hyggelig å få hjem en mann som er i bedre humør og form enn før rehabiliteringen, sier hun.

Leirvaag har fått mange negative reaksjoner fra medlemmer i foreningen på at rehabiliteringsplassen er flyttet over til Universitetssykehuset i Nord-Norge.

– Passer ikke for de sykeste

Bjørn Sandnes fikk avslag på sin søknad om rehabiliteringsopphold på UNN.

– Jeg klarer ikke å reise til Oslo for å bli rehabilitert. Det er for slitsomt, sier han.

– MS er en sykdom som kan "angripe" igjen og igjen. Mange blir bare sykere og sykere, og av erfaring vet vi at UNN, sier nei til å rehabilitere disse pasientene. Derfor er ikke dette et alternativ, sier Mona Enstad.

Hun forklarer at MS pasienter trenger å mestre hele livet og ikke bare det fysiske. Det å finne de rette tekniske hjelpemidlene, og mestre sykdommen psykisk er bare noen eksempler.

– Problematikken er sammensatt og rehabiliteringen bør være veldig tverrfaglig, sier Enstad.

MS Forbundet mener at det må være andre enn sykehus og helseregioner som tar seg av rehabiliteringen av så syke folk.

– Dette er en trend vi ser i hele landet. Helseregionene og sykehusene vil ta seg av disse sakene selv for å spare penger, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark