Christines idé vant pris: Matvogn skal integrere flyktningene

Christine Hesla fikk pris for den beste ideen for å integrere innvandrere under finalen i Sosialt Entreprenørskap på Flow.

Christine Hesla Flow

Kim Daniel Arthur i Flow, Ingvild Kielland i Flow, Christine Hesla, syreren Talas og Andreas Nilsen i Flow etter at vinneren ble kåret.

Foto: Mattias Høyem / NRK

Ideen om å hjelpe folk ut av tidsklemma ved hjelp syrisk mat nådde helt til topps i konkurransen.

Sammen med Hildr, som skal stå for maten, og Talas, en syrisk gutt som har vært med gjennom hele prosessen og kjenner det syriske miljøet, har Christine Hesla sikret prosjektet 50.000 kroner.

– Det er veldig hyggelig at vi vant, jeg er veldig takknemlig, sier Hesla til NRK.

Med pengene skal de kjøpe en matvogn, som er grunnlaget for ideen. Vogna skal nemlig driftes av flyktninger, og være en hjelp for tromsøværinger i tidsklemma.

– Vi vil gjøre flyktninghjelp til noe annet enn det det er i dag. Vi skal gjøre flyktninghjelp kult, hipt og tidsriktig. Med matvognen skal vi tilby høykvalitets mat fra midtøsten som hele Tromsø kan nyte godt av, sier hun.

Prosjektet håper hun gir ringvirkninger i hele samfunnet, en møteplass mellom tromsøværinger og folkene bak en flyktningstatus.

– Drivkraften vår er å skape en arena der folk ser at det ikke er mangel på vilje som gjør at flyktninger ikke arbeider, men rett og slett mangel på muligheter.

Smaker og lukt fra Midtøsten

I første omgang vil de planlegge en event som er oppe og går under filmfestivalen TIFF i Tromsø. Deretter håper de prosjektet blir fast tilbud i Tromsø.

Allerede er Hesla i dialog med hennes egen arbeidsplass, Universitetssykehuset i Nord-Norge, om å ha matvognen på besøk noen dager i uken. Også Tromsø kommune har vist interesse for å ha den stående på Stortorget i Tromsø sentrum.

– Vi vil skape en bærekraftig bedrift med vekstpotensial, som lett kan kopieres til andre byer. Vi håper alle kan nyte godt av varme gryter og smaker fra Midtøsten, sier Hesla.

– Enn så lenge heter prosjektet «Syria hjelper deg ut av tidsklemma». Men vi må nok endre navnet etter hvert, for det er kanskje litt langt.

Hesla har også tidligere engasjert seg for flyktninger. I fjor var hun initiativtaker for prosjektet «Et dagsverk for flyktninger», noe mange kastet seg med på. 3,2 millioner kroner ble da samlet inn til Flyktninghjelpen.

Tromsøgründer i spissen

Premien ble delt ut av appgründeren Kim Daniel Arthur fra Tromsø. I juryen satt representanter fra Tromsø kommune, NHO, Sparebank1 Nord-Norge og Norinnova Technology Transfer.

I tillegg til pengepremien, vant prosjektet også mentoroppfølging.

Temaet for pitchekvelden var integrering og innovasjon, og det var om å ha den beste ideen for integrering og innovasjon fra innvandrere.