Brannvesenet roses etter storbrann: – Dette kunne virkelig blitt katastrofalt

Giftig røyk, evakueringer og en totalskadd arbeidsplass med store verdier tapt ble konsekvensene etter brannen i et industribygg på Skjervøy i Troms. – Men det kunne gått mye verre, sier både brannvesen og politi.

Brann Skjervøy

Brannen var så kraftig at stålbjelker smeltet. Brannvesenet ser for seg å jobbe med etterslukking til fredag, og politiet må vente til det er kaldt før krimtekniske undersøkelser kan starte. Brannårsaken er foreløpig ukjent.

Foto: Øystein Antonsen

Rundt 04:30 torsdag morgen fikk politiet inn melding om brannen i et industribygg på Skjervøy. Brannen utviklet seg raskt, og bygget sto etter hvert i full fyr.

Bygget, som er arbeidsplassen til 12 ansatte, er nå totalskadd og har kollapset. Ingen personer ble skadd i brannen.

– Det er et trist syn, det kan man trygt si. Det er tragisk for kommunen, for de ansatte. Det er egentlig trist for alle, sier brannsjef i Nord-Troms, Nils Arnold.

I tillegg rammes mellom 50 og 100 fiskere. Kommunen satte krisestab, og stilte lokaler til de vel 40 evakuerte.

Måtte evakuere på grunn av dødelig røyk

Industribygget tilhører selskapet Mørenot Skjervøy, og ligger bare noen få meter fra den store laksefabrikken til Lerøy Aurora, hvor det blant annet produseres isoporkasser som er svært antennelig.

– Vi var nødt til å kjøle ned bygget ved siden av for å unngå brannsmitte. Det fungerte heldigvis, slik at nabobygget ble berget, sier Arnold.

Brannsjef i Nord-Troms, Nils Arnold

– Vi har høy kompetanse i regionen, og det er vi stolt av. Uten den kunne det blitt mye verre, sier brannsjef i Nord-Troms, Nils Arnold.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Dersom brannen hadde spredt seg til nabobygget, ville brannvesenet hatt jobb i en uke framover, sier brannsjefen. Han berømmer innsatsen til mannskapet.

– Det kunne gått mye verre, så jeg må berømme alt mannskap som har jobbet iherdig og svært godt. De har virkelig hindret en storbrann.

Værforholdene var lenge gunstige, men så skiftet vinden og røyken stadig retning, og etter hvert gikk røyken mer mot boligbebyggelsen. Politiet valgte derfor å evakuere rundt 40 personer fra hjemmene sine.

Materialet på innsiden av bygget avga svært farlige giftgasser i røyken som gjorde at mannskapene valgte å evakuere personer underveis. Rundt 40 personer måtte forlate hjemmene sine.

Vi kaller det for isocyanater. Det er et middel som bindes opp i kroppen, og spesielt i blodet. Da får du en forgiftning som du faktisk kan dø av, det er ikke til å leke med, sier brannsjefen.

– Vindretningen har snudd, så vi har begynt å evakuere nærliggende hus på grunn av røyken, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold.

– Vindretningen har snudd, så vi har begynt å evakuere nærliggende hus på grunn av røyken, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Kåre Munkvold.

– Et stort tap for lokalsamfunnet

Dag Dyrnes bor like ved branntomta, midt i sentrum av Skjervøy, og var vitne til hvordan brannen utviklet seg.

– Jeg våknet av en merkelig følelse, så hørte jeg stemmer og kikket ut av soveromsvinduet. Da så jeg blålys, brannbil og røyk. Da tenkte jeg at dette kunne bli en katastrofe.

Han synes det var betryggende å se den innsatsen brannvesen og politi gjorde på stedet.

– Men det er et trist syn. Vi håper at det blir bygd opp her og at de blir her i framtiden. Det er et stort tap for lokalsamfunnet.

De 12 ansatte skal ha blitt permittert, samtidig som det jobbes med å finne alternative lokaler.

Først i 10-tiden meldte politiet at brannvesenet hadde fått kontroll på brannen, og at de evakuerte kunne flytte hjem igjen.

Brann Skjervøy

Vinden skiftet stadig retning, og etter hvert gikk røyken mot boligbebyggelsen i området.

Foto: Inger Johanne Johansen

Ukjent brannårsak

Mannskapene regnet med å drive med etterslokkingsarbeid og sikring av skadestedet en god stund fremover.

– Så vil det bli gjort forsøk på kriminaltekniske undersøkelser etter hvert. Men det må først bli kaldt der slik at det er trygt å ta seg inn, sier innsatsleder i politiet, Stig Rasmussen.

Politiet vet foreløpig ikke hva som er årsaken til brannen.

– Men det er ingen tvil om at dette kunne blitt en stor ulykke. Brannen ville hatt mye større ringvirkninger for beboerne rundt, forretningslivet og fiskeflåten hvis den hadde spredt seg, så det er veldig bra at vi fikk stanset den, sier Rasmussen.

Brann Skjervøy

Politiet vet foreløpig ikke hva som er årsaken til brannen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK