NRK Meny
Normal

– Krangelen om samisk språk gjør at barna ikke vil på skolen

Krangelen om samisk i skolen i Lavangen i Troms rammer barna, mener leder av samisk språksenter.

Lars-Joar Halonen

Lars-Joar Halonen leder samisk språksenter.

Foto: Kenneth Hætta

– Vår erfaring er at hver gang det blir cowboy-retorikk rundt det samiske, så merker vi det på ungene våre når de skal på skolen. Nå får vi atter en gang et negativt fokus på det samisk, og da opplever vi at barna begynner å få vondt i magen, og ikke vil på skolen, sier Lars Joar Halonen, leder av samisk språksenter i Lavangen kommune.

I forrige uke fortalte NRK at samepolitisk utvalg i kommunen ønsker at alle barn i Lavangen skal lære samisk i stedet for nynorsk. Reaksjonene lot ikke vente på seg i sosiale medier.

Skeptiske til forslaget

Flere var skeptiske, blant annet oppvekstsjef Tove Hansen. Det var nettopp det at barn ikke vil gå på skolen på grunn av den opphetede språkdebatten, hun fryktet.

– Å tvinge gjennom samisk språk vil føre til raseri og splittelse, og det er vi ikke tjent med i Lavangen kommune, sier hun.

Halonen var selv med på å dra i gang debatten rundt samisk på skolen på sosiale medier. Det angrer han på nå.

– Siden jeg ikke skal drive med politikk, burde jeg nok tidd stille, men av og til når det gjelder familien og du føler det på kroppen hjemme, syns jeg det har gått for langt, sier Halonen.

Samisk språkområde

Han ber om en større respekt for hverandres argumenter og måten de blir lagt fram på.

Lavangen i Troms er en av ti norske kommuner som er en del av det samiske språkforvaltningsområdet. Her er norsk og samisk likestilte språk, og kommune og stat skal legge til rette for bruk av samisk.

LES OGSÅ: Vil erstatte nynorsk med samisk på denne skolen