Avdelingsleder rundlurte de ansatte – stjal en million fra lønna deres

En avdelingsleder i et serviceselskap i Tromsø er varetektsfengslet etter å ha svindlet til seg penger fra lønna til de ansatte. Mannen, som fikk sparken umiddelbart, har erkjent forholdet.

Politihuset i Tromsø

Bedragerisaken har høy prioritet hos Troms politidistrikt.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er en ganske spesiell sak. Vi anser det som relativt alvorlig med tanke på omfang og beløp, sier politiadvokat, Turi Kvanli.

Mannen i 30-årene har totalt svindlet rundt en million kroner fra de ansatte. Ifølge politiet viser etterforskningen så langt at det er ti ansatte som er blitt utsatt for svindelen.

Mannen er siktet for grovt bedrageri. Han har erkjent flere av forholdene, og er nå varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, slik at han ikke kan kontakte noen av de fornærmede.

Kommunikasjonsdirektøren i selskapet sier til NRK at mannen ble anmeldt og sparket umiddelbart etter at bedrageriet ble kjent.

– De ansatte vil få dekket sine økonomiske tap, og vi vil deretter fremme krav om erstatning mot siktede, sier kommunikasjonsdirektøren.

Det var iTromsø som først omtalte saken.

– Siktede samarbeider godt med politiet

Mannen er oppført med flere styreroller. Han er blant annet styremedlem i en organisasjon i Tromsø, og daglig leder og styreleder i en annen.

Saken ble avdekket i forrige uke, og mannen ble pågrepet mens han var på jobb.

Politiadvokat Trude Kvanli ønsker ikke å gå inn på detaljene i etterforskningen, men sier at etterforskningen går bra så langt.

– Vi har gjort flere undersøkelser og vi har god kontroll på saken.

Ifølge Kvanli samarbeider siktede godt med politiet.

– Vi har et ganske greit bilde av saken. Det gjenstår en del, men vi tror ikke det vil ta så veldig lang tid før den er ferdig etterforsket.

– Håper på å bli løslatt

Mannens forsvarer, Ken Olav Warth, sier den siktede har i avhør med politiet, erkjent flere forhold hvor han har tilegnet seg penger. Det eksakte antallet som er berørt, er imidlertid ikke avklart enda.

– Siktelsen som gjelder grovt bedrageri erkjenner han, så får vi forhåpentligvis mer informasjon om omfanget etter hvert.

Warth ønsker foreløpig ikke å gå inn på hvilken forklaring mannen har gitt.

– Hvordan tar han dette?

– Han tar det greit. Han samarbeider også med politiet, og virker å være villig til å avdekke omfanget av de straffbare forbrytelsene.

Den siktede skal i et nytt avhør med politiet på fredag.

– Det ser han frem til. Han ser også frem til et eventuelt nytt fengslingsmøte, men han håper på å bli løslatt neste uke.

Strafferammen for grovt bedrageri er seks år.