Asbest-alarm på Melkøya

Da pakningene fra det spanske verftet rustet, ble det oppdaget kreftfremkallende asbest også.

Melkøyaanlegget
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Statoil og Kværner har slått alarm etter at de for tre uker siden oppdaget asbest i midlertidige pakninger på prosessanlegget på Melkøya.

Alt arbeid i området der det farlige stoffet ble funnet er stanset.

Spansk tabbe

Avsløringen kom etter at arbeiderne på prosessanlegget for Snøhvit-gassen fant rust på en del av flensene i anlegget, skriver Stavanger Aftenblad.

Flensene var utstyrt med midlertidige pakninger montert på Dragados-verftet i Spania. Da pakningene ble analysert for å finne en forklaring på rustproblemet, ble det oppdaget at pakningene inneholder asbest.

Asbest har vært forbudt siden 1980-tallet. Mineralet regnes som svært farlig, og det kan blant annet gi brysthinnekreft.

At tabben stammer fra Spania, fritar ikke Statoil for ansvar, sier Petroleumstilsynet.

– Det er Statoils ansvar å sørge for at kontrakter de inngår hvor som helst i verden, forholder seg til norsk regelverk, sier pressetalskvinne Inger Anda i tilsynet.

– Vi stiller oss kritisk og spørrende til at dette har kommet inn på Melkøya i 2006. Vi vil bruke mye ressurser på å komme til bunns i det, sammen med Statoil, sier Anda til NRK.

Legesjekk

Det er bare et mindre antall arbeidere som har vært eksponert for asbesten.

– Det er ingen grunn til å tro at noen av dem er påført skade, men de skal likevel følges opp av bedriftshelsetjenesten i tida framover, sier informasjonssjef Sverre Kojedal i Statoil.

Tar inn forsinkelsen

Selv om arbeidet ble stanset da man oppdaget asbesten, mener Statoils og Aker Kværners prosjektledelse at det ikke vil få innvirkning på den endelige sluttdatoen for arbeidet.

– Arbeidet på de konkrete stedene er stoppet, men i forhold til den totale framdriften vil ikke dette ha noe å si, sier Kojedal.

Saken er tatt opp med Dragados-verftet i Spania, men Statoil vil ha full oversikt over saken før de kommenterer hva de vil kreve av verftet.