Hopp til innhold

- Goliat-salg kan gi ilandføring

Sannsynligheten for ilandføring av oljen vil øke dersom DNO selger seg ut av Goliat.

Oljeboring i nord
Foto: Erik Joha / Scanpix

Det tror Petroarctic. Børsanalytikere mener DNO er på vei ut av oljefeltet utenfor Finnmarkskysten, og de mest optimistiske anslagene går på at selskapet kan tjene opptil åtte milliarder kroner på salget.

 Ikke overraskende

- Det er ikke overraskende om det stemmer. DNO er et bitte lite selskap som neppe har noen ambisjoner om å delta i ei større industriell utvikling i Barentshavet.

De ser på Goliat som en ren økonomisk faktor, som vil kunne omsettes på et tidspunkt hvor man får maksimalt igjen, sier styreleder Arvid Jensen i Petroarctic.

Statoil-rykter

Igjen går ryktene om at DNO forhandler om å selge sin 15 prosents andel av Goliat. Statoil eier allerede en femtedel av oljefeltet og har Barentshavet som satsingsområde.

Selskapet vil ikke kommentere spekulasjonene, men oljeanalytiker Martin Mølsæther i First Securities sa til Finansavisen i går at han vil sette pengene sine på at Statoil er kjøperen.

Langsiktig

Jensen mener Statoil er mer langsiktig og har et mye større fokus på å opprette industriarbeidsplasser, enn DNO som skal gi aksjeeierne størst mulig avkastning. Med Statoil som større eier, øker sannsynligheten for en ilandføring, mener han.

- Mitt inntrykk er at Statoil jobber etter en langsiktig industrimodell hvor man gjerne ser for seg en videre utvikling av industri på land, og dermed ilandføring. Så jeg tror nok dette i så fall vil styrke mulighetene for ilandføring.

Ut før nyttår?

Martin Mølsæther i First Securities vil ikke la seg intervjue på radio, men sier til NRK at han baserer seg på selskapets historie. Han tror DNO vil selge seg ut over nyttår.

Årsaken er at oljereservene kan bli oppjustert etter to nye avgrensningsbrønner denne høsten. Det vil påvirke prisen og de mest optimistiske snakker om kraftig kursoppgang og en salgssum på åtte milliarder.

- Barentshavet er ikke noe kjerneområde for DNO. Selskapet vil være i mer modne områder, sier han.

I høst starter boringa opp igjen på Goliat. I oljemiljøene snakkes det om en såkalt oppside, og Mølsæther tror oljefeltet kan vokse fra dagens 250 millioner til 700-800 millioner fat olje og gass.

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark