Hopp til innhold

– Vernelovgivningen er for streng

Hamningberg bygdelag mener vernet av de gamle bygningene i bygda er for strengt, og vil ramme turismen.

Det gikk fullstendig galt da Stein Inge Riise satset 25 millioner kroner for å sette i stand en rekke bygninger i fiskeværet Hamningberg, der han vokste opp.
Etter en langvarig krangel med kulturvern-myndighetene er det nå klart at prosjektet skrinlegges - og at Riise selv blir tiltalt for lovbrudd.
Han skulle skape sitt paradis i det fraflytta fiskeværet ut mot Barentshavet.
Stein Inge Riise og familien var blant de siste som reiste fra Hamningberg på 60-tallet.
Kjærligheten til hjembygda fikk 57-åringen til å satse millioner på de gamle bygningene. Men hjemme i Haugesund fikk Riise i dag vite at han nå er tiltalt for arbeidet.
- Jeg har ikke tatt meg til rette på noe som helst. Jeg har brukt mange titalls tusen på konsulenter for at det skulle gå riktig for seg.
Riise ville lage et komplett ferieanlegg. Og restaurering fikk faktisk en god start. Det bekrefter kultur- og arealvernsjef Stein Tage Domaas i Finnmark fylkeskommune.:
- Den søknaden som kom var jo en perfekt søknad som vi ikke så noe problem med i det hele tatt. Det vi reagerte på var et veldig stort sprik mellom det som var omsøkt og det som faktisk skjedde.
Kulturvernsjefen mener Riises håndverkere tok seg ulovlig til rette da de fjernet både kledning og vinduer, laget nye åpninger i veggen og førte opp tilbygg.
- Det er jo skjedd irreversible tiltak, så det vil aldri komme tilbake til det det var, sier Domaas.
Riise mener det var nødvendig å fjerne råtne materialer fra dette huset Wilsgaardhuset, og at myndighetene ser for snevert på saken.
- Det fiskebruket som jeg har brukt 25 millioner på, ville falt i sjøen og vært helt nedfalls. Du må se helheten, og ikke se isolert på et bygg som har fått tre-fire vinduer ekstra. Du må se hva som er tatt vare på der.
Kulturvernsjefen mener de har prøvd med dialog, og er lei for at saken nå går til retten. Den er berammet i Øst-Finnmark tingrett 21. mai.
DomaasDet var ikke førstevalget vår, det var ikke andrevalget heller. Det er jo aldri det.
Riise Når du får den her typen reaksjon og måten å løse problemer på fra offentlige myndigheter som skal bistå sånne prosjekt - de skal være serviceinstitusjoner og ikke leke politi - så fikk det begeret til å flyte over. Det er derfor jeg har skrinlagt prosjektet. Fra min side blir det ikke gjenopptatt uansett.
Domaas: - Alle de riktige begrepene inklusive antikvarisk restaurering var brukt, så i utgangspunktet så ikke vi annet enn positivt på dette. Så det kom jo som et sjokk på oss da vi var ute i Hamningberg i en annen sammenheng og så at tiltaket tok en retning som ikke var i tråd med et vi hadde gitt tillatelse til. Men 
- Vi var jo i dialog, vi prøvde jo først å løse det gjennom dialog. Men slik vi oppfattet det var det handlingene til tiltakshaver som førte titl at vi måtte gå til dette steget. Det var ikke førstevalget vår, det var ikke andrevalget heller. Det er jo aldri det.
Riise:
Håpet saken ville bli henlagt. Det er galt å bruke ressurser på en rettssak. Det burde vært løst på et tidlig stadium med møtevirksomhet så man fikk belyst hva som var skjedd. 
- Det er jo et gammelt hus, men det har vær gjenstand for forandring helt fram til 2004, hvor det ble satt inn husmorvinduer uten at fylket var inne i det hele tatt. Man må se på historikken til bygget også. Hadde det vært urørt siden 1800-tallet hadde jeg forstått litt mer av rekasjonen.

Stein-Inge Riise har pusset opp et fiskebruk for 25 millioner, men gir seg nå som saken kommer for retten.

– Det er turismen som får lide. Bygdelaget er jo enig om at vi skal ha turisme. Når de nå kommer har de ingen sted å overnatte og får ikke så mye som en kaffekopp. Det er vel gått litt for langt med vernet når de greier å stoppe noe slikt, sier leder for Hamningberg bygdelag, Fred Fredriksen.

Lang strid

Striden har pågått i flere år, og dreier seg om at det er gjort endringer på bygget som det ikke var søkt tillatelse til. Vinduene er større, panel skiftet ut og et tilbygg laget. Saken ender nå i retten.

Hege Stavset er også i bygdelaget. Hun har tatt en master på bygningsvern i nettopp Hamningberg, og mener endringene på bygget er et gode, til tross for at enkelte feil er gjort.

– Hamningberg er et fiskevær hvor det før krigen var 12 fiskebruk på rekke og rad. Hvis ikke Stein-Inge Riise hadde gått inn med de millionene for å ovareta dette, så hadde vi ikke hatt et eneste fiskebruk igjen i Hamningberg sier Stavset.

Jan Riise-Pedersen

Endringer som større vinduer og ny panel som gjør at saken nå ender i retten.

Foto: NRK

Loven lik for alle

Kulturvernsjef i Finnmark fylkeskommune, Stein Tage Domaas, sier deres jobb er å ivareta historien, framfor nåtiden.
De ikke kan ta hensyn til at det er investert millioner, fordi loven er lik for alle uansett økonomi.

– Det er fint at det blir vernet og pusset opp, men vernemyndighetene er for pirkete, de henger seg opp i små detaljer istedenfor å se på det store, og det er vi ikke enig i. Sier leder for bygdelaget, Fred Fredriksen.