NRK Meny
Normal

– Rått maktspill om norsk sokkels fremtid

– Utenlandske oljeselskap kan avgjøre hvordan det norske gasseventyret skal se ut.

Hammerfest

I juni skal det avgjøres om gassen fra Snøhvit-feltet skal sendes med rør sørover.

Foto: Allan Klo/NRK

Det sier redaktør for Petromagasinet, og mangeårig journalist og forfatter, Alf R. Jakobsen.

Eierne av gassfeltet Snøhvit skal i juni avgjøre om de vil sende gass fra Barentshavet med rør sørover.

Maktspill

Alf R. Jacobsen

Redaktør i Petromagasinet Alf R. Jakobsen mener det norske gasseventyrets fremtid er i utenlandske hender.

Foto: Bonafede, Håkon

I kulissene foregår det et rått maktspill som kan avgjøre det norske gasseventyret, mener Jakobsen.

– Dette kan jeg garantere at er et spill på det aller høyeste nivå. Det foregår intens virksomhet og intenst press på alle nivåer, sier han.

Ifølge redaktøren i Petromagasinet handler beslutningen som tas i juni om et være eller ikke-være for enten LNG-industrien i Nord-Norge eller prosessindustrien på Vestlandet.

Men denne beslutningen er foreløpig ikke i hendene til norske politikere. Jakobsen frykter nå at utenlandske selskap selv kan avgjøre norsk sokkels framtid.

– Og det gjør jo dette til noe langt mer enn en vanlig styrebeslutning, for da kommer de storpolitiske vurderingene inn. Det er klart at en franskmann som sitter i styret i Snøhvit LNG får sine instruksjoner fra Paris, og de tenker på sine globale strategiske interesser.

– Uproblematisk

Per Rune Henriksen

Statssekretær Per Rune Henriksen i olje- og energidepartementet er ikke bekymret for at utenlandske selskaper skal avgjøre norsk sokkels fremtid.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

At utenlandske selskap skal bestemme framtiden i det norske gasseventyret, er uproblematisk, mener statssekretær i olje- og energidepartementet, Per Rune Henriksen.

– Både Nordsjøen og Norskehavet har jo blitt utviklet i et samarbeid mellom Statoil og utenlandske selskaper. Sånn vil det også være med Barentshavet.

Og det blir markedskreftene som rår, forteller Henriksen.

– Det er viktig at det er kommersielle vurderinger som legges til grunn fra deres side, og selvfølgelig de vurderingene som de gjør av fremtiden. Det å kunne få bygget opp en fornuftig infrastruktur enten det dreier seg om LNG eller rør.

Etterlyser politisk involvering

Redaktør i Petromagasinet, Alf R. Jakobsen, mener at det ikke er sikkert at de utenlandske selskapene først og fremst ønsker å bygge opp Norge som en ledende gassnasjon.

– Franske selskaper har LNG i Afrika, Midtøsten og Asia, og skal nå delta tungt på russisk side. Det er ikke sikkert at de er interessert i å bygge opp en norsk konkurrent.

Jakobsen etterlyser derfor at norske politikere involverer seg i fremtiden til norsk sokkel.

– Her er det jo særdeles viktig at regjeringen blander seg inn slik at man ikke foretar en avgjørelse som er styrt ut fra helt andre motiver enn de som kommer landsdelen til gode.

Uenig

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Per Rune Henriksen, er uenig i at politikerne står på sidelinjen når det norske gasseventyret skal planlegges.

– Dette skjer jo i et samspill mellom selskaper og myndigheter i gjensidig orientering, og det har fungert godt hittil.