Hopp til innhold

– Mistillit som politiske snubletråder

Onsdag fremmes det mistillit mot byrådet i Tromsø. Tidligere fylkesrådsleder i Troms opplevde dette flere ganger under sin periode, og sier man alltid blir litt svett når mistillit diskuteres.

Paul Dahlø

Tidligere fylkesrådsleder, nå leder for Midt-Troms regionråd, Paul Dahlø.

Foto: NRK

– Mistillit kan også være politiske snubletråder, sier tidligere fylkesrådsleder i Troms, Paul Dahlø fra Ap.

Troms fylkeskommune har hatt et parlamentarisk system siden 2003. Dahlø var fylkesrådsleder fra 2003 til 2009, og flere ganger ble det fremmet forslag om mistillit mot fylkesrådet i løpet av disse årene.

Begrunnelsene er forskjellige – som kraftig kritikk mot fylkesråden for samferdsel, mot salget av kraftressurser fra Troms Kraft til Sverige, økonomisk rot i selskapet Ungt Entreprenørskap, om støtte til Troms Tre som gikk konkurs og om nedleggelse av videregående skoler.

Politiske markeringer

Ingen av forslagene ble vedtatt.

– Jeg opplevde av og til – for å si det forsiktig – at det var politiske markeringer og at det ble forsøkt å legge politiske snubletråder for fylkesrådet, sier Paul Dahlø.

– Gikk disse forslagene inn på deg personlig?

– Man blir alltid litt svett når mistillit diskuteres. Du vet aldri på forhånd utfallet, selv om du føler å ha gjort alt riktig. Du må tenke grundig gjennom saken, og stille spørsmål om det er noe du burde ha gjort. Eller om det er noe som ikke har vært i tråd med fylkestingets vedtak.

Må skjerpe seg

Paul Dahlø sier at han innrømmet i noen tilfeller at ting burde ha vært gjort på andre måter.

– Men det var ingen vond vilje som gjorde at vi løste ting på vår måte, sier han, og utdyper:

– Når man sitter med det politiske ansvaret i et fylkesråd er det alltid en grunn til å skjerpe seg. Gjør jeg ting riktig? Har jeg prosedyrene på plass? Også fylkesrådet er et kollegium. Det er viktig å ha noen kjøreregler, og som fylkesrådsleder sitter man alltid med andre for det de andre fylkesrådene gjør, sier Paul Dahlø.

Han vil ikke kommentere situasjonen i Tromsø kommune.

Fremmes i byrådet i morgen

Jens Ingvald Olsen.

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen.

Foto: NRK

Det er ventet at en samlet opposisjon i Tromsø kommunestyre krever at byrådet skal gå av. Men forslaget vil neppe oppnå flertall. Ap, Rødt og SV har flertall.

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen mener det er et syltynt grunnlag mistilliten fremmes på. – Det er pinlig, sier han.

Olsen sier at byrådet har beklaget at overskriften om et merforbruk på 100 millioner kroner i fjor kunne misforstås. Men alle tall stod i pressemeldinga.

– Det er umulig å ha tillit til et byråd som bevisst har ført alle bak lyset og feilinformert om regnskapsresultatet for å sverte det forrige byrådet, sier Erlend Svardal Bøe i Tromsø Høyre.

– Det er ikke tillitvekkende at verken byrådsleder eller finansbyråd hadde lest regnskapet før de presenterte det på en pressekonferanse, sier Anni Skogman (Frp).